Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Do svibnja 2023. trebao bi biti gotov hvalevrijedan projekt Koprivnice i gradskog Crvenog križa

Počela gradnja Centra za pomoć u kući vrijednog 15 milijuna kuna

Foto: Koprivnica
- Centar će omogućiti podizanje na višu razinu u pružanju pomoći i ljudskoj solidarnosti, koja nam je možda potrebnija nego ikad prije - kaže gradonačelnik Mišel Jakšić

Počeli su radovi na gradnji Centra za pomoć u kući u Koprivnici, a taj projekt vrijedan 15 milijuna kuna u cijelosti je financiran novcem fondova EU. Prošli tjedan svečano je položen temeljni kamen, a čast da otvore radove na iznimno važnom objektu za socijalnu skrb i pomoć najpotrebitijima dobili su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednik gradskog Crvenog križa Vjekoslav Štimac i ravnateljica koprivničkog CK-a Adela Sočev.

U Herešinskoj ulici

Novi objekt gradi se u Herešinskoj ulici u Koprivnici. Gradnjom Centra za pomoć u kući povećat će se prostorni kapaciteti Crvenoga križa, čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. U temelje nove zgrade položena je vremenska kapsula u kojoj se nalazi pismo s osnovnim podacima o projektu.

– Ovim projektom riješit ćemo problem nedostatka prostora s kojim se susrećemo, a kad Centar bude gotov, imat ćemo sve uvjete da još više i još kvalitetnije pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Veliki je ovo dan za Gradsko društvo Crvenog križa 
Koprivnica i najljepša čestitka za 140. rođendan društva – naglasila je ravnateljica koprivničkoga Crvenog križa Adela Sočev.

Zadovoljstvo početkom radova nije skrivao ni predsjednik gradskog CK Vjekoslav Štimac koji je poručio kako se ovako važni objekti grade jednom u ljudskom životu. Centar je nešto što će ostati mlađim naraštajima te omogućiti da kvalitetu socijalnih usluga podignu na još višu razinu, rekao je on.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić čestitao je svima koji su doprinijeli povlačenju 15 milijuna kuna novca EU za gradnju Centra te izrazio zadovoljstvo što će to raditi domaći izvođači.

– Gradnjom potpuno novog objekta radimo golem iskorak u funkcioniranju gradskog Crvenog križa. To će omogućiti podizanje 
na višu razinu u pružanju pomoći i ljudskoj solidarnosti, koja nam je nužna možda više nego ikada, ali i u brojnim edukativnim programima koje provodi koprivnički Crveni križ te je zapravo po svemu tome među najboljima u Hrvatskoj – napomenuo je Mišel 
Jakšić.

Provedba projekta počela je izradom projektno-tehničke dokumentacije na temelju koje je ishođena građevinska dozvola u 
siječnju. Grad Koprivnica, odlukom Gradskog vijeća, za gradnju je darovao zemljište površine oko 2500 četvornih metara u Herešinskoj ulici. Nakon provedenog postupka nabave, za izvođača radova izabrana je koprivnička tvrtka MOD. Planirano trajanje građevinskih radova je 10 mjeseci, otkrivaju u koprivničkome Crvenom križu.

Nova zgrada bit će gotova i opremljena do svibnja 2023. godine. Prostorije će biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U prizemlju na 300 četvornih metara bit će pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara.

Prihvatilište od 40 kvadrata

Na katu će biti prihvatilište za beskućnike od oko 40 kvadrata te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će skladišni 
prostor površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.