Izbornik
Naslovnica Gradovi
Samoborski Sajam mogućnosti

Posjetio sam štand policije, ali najviše mi se ipak svidjela robotika

OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA U vremenima kada većina djece provodi slobodno vrijeme pred ekranima ovakvi su događaji od izuzetne važnosti za njihovu budućnost, poručili su organizatori
1/3
Foto: Grad Samobor
"Sajam mogućnosti" oduševio je više od 850 samoborskih školaraca. Na događaju se predstavilo tridesetak javnih službi, sportskih klubova, udruga...

Grad Samobor u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom, PP Samobor i Vijećem za prevenciju organizirao je ''Sajam mogućnosti'', program kojim se učenicima kroz zabavu, igru i natjecanja, predstavljaju javne službe, sportski klubovi, ustanove iz kulture, kulturno-umjetnička društva, udruge i zajednice, koje nudeći svoje sadržaje za cilj imaju uključiti što veći broj djece u izvannastavne aktivnosti te ih tako udaljiti od društveno neprihvatljivog ponašanja.


Prevencija ovisnosti
''Sajam mogućnosti'' održan je na vanjskim sportskim terenima kod Sportske dvorane Samobor, a okupio je oko 850 djece, učenika 4. i 6. razreda osnovnih škola s područja Samobora. Svoje aktivnosti predstavilo je 30 udruga, klubova, zajednica i žurnih službi. Okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnice Petar Burić zahvalivši svima što svojim aktivnostima djeci omogućavaju kvalitetno provođenje slobodnog vremena, posebice u današnje vrijeme kada ga većina djece provodi pred ekranima. Učenike je pozvao da odaberu jednu od brojnih izvannastavnih aktivnosti koje se nude u Samoboru, jer tako će steći nova iskustva, prijatelje i korisna znanja. Zahvalio je ravnateljima škola, učiteljima i profesorima što se trude usmjeriti svoje učenike na pravi put i izvan školskog sustava. U ime PP Samobor, govorio je načelnik Marijan Burić kazavši kako je Sajam jedna od aktivnosti koje se provode s ciljem da spriječi neprihvatljiva ponašanja kod mladih. Ravnatelj OŠ Rude, Miroslav Fresl koji je i član Vijeća, kazao je kako su djeca naša budućnost te smo dužni usmjeriti ih ka aktivnostima koje će im pomoći u očuvanju zdravlja.
– Nije dovoljno samo čitati i slušati o onome što šteti našem zdravlju, već je važno činiti i aktivirati se kako bismo osigurali svijetlu budućnost – naglasio je Fresl te pozvao djecu da se informiraju o mogućnostima koje im se nude te da odaberu neku od njih. Učenici su s oduševljenjem pratili navedene prezentacije na kojima su se upoznali s brojnim mogućnostima provođenja slobodnog vremena.
– Najviše mi se svidio štand robotike, posjetio sam i štand policije, knjižnice i Bunkera, a zanimljivo mi je bilo kako se predstavio Brdskobiciklistički klub Šišmiš – izjavio je učenik 4. razreda OŠ Bogumila Tonija Bela Jelača koji se inače bavi karateom.


Održana i natjecanja
Učenica Marija Ban, također iz 4. razreda OŠ Bogumila Tonija, na Sajmu je posjetila niz štandova: knjižnice, muzeja, prve pomoći i Bunkera.
– Zainteresiralo me predstavljanje rukometnog kluba Rude, no najviše su mi se dopale mažoretkinje te bi se voljela učlaniti – zaključila je.
U sklopu Sajma održana su natjecanja učenika 6. razreda u malom nogometu i atletici. Najuspješnija ekipa bila je iz OŠ Mihaela Šiloboda, 2. mjesto zauzela je ekipa iz OŠ Bogumila Tonija, a 3. mjesto osvojila je ekipa OŠ Samobor. U konkurenciji učenica u trčanju na 60 metara 1. mjesto osvojila je Lena Senjak (OŠ Bogumila Tonija), 2. mjesto osvojila je Vita Bastaja (OŠ Bogumila Tonija), a 3. mjesto zauzela je Paola Štefanić (OŠ Milana Langa).

Želim ostati u Hrvatskoj i završiti fakultet koji će mi omogućiti da se tu zaposlim – objasnila je maturantica Marta Najbolji učenici na prijemu kod gradonačelnika Vi ste budućnost grada, nemojte tražiti sreću drugdje Vinkovačke gradske vlasti ističu sve bolje rezultate u gospodarstvu Vinkovačko gospodarstvo je i u 2022. bilježilo snažan rast prihoda tvrtki, dobiti i broja zaposlenih Jedini smo potpore vezali uz obvezu povećanja plaća Vinatlon – manifestacija za koju se traži čaša više! Guranje bačve uzbrdo, rashlađena vina, najbolji vinari i obilazak vinske ceste