Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
U sklopu projekta eTwinning, u Zaprešiću je organiziran prvi plogging

Povezali trčanje, hodanje i skupljanje smeća u okolišu

Foto: Zaprešić
– Ovaj je projekt izuzetno važan ne samo na razni škola sudionica već i za Zaprešić i cijelo zaprešićko područje jer se njime u osnovnom i srednjem školstvu promovira održivi razvoj i zaštita okoliša – kažu u Gradu

U sklopu projekta eTwinning pod nazivom Moj kraj i ja škole sudionice organizirale su prvi plogging u Zaprešiću, u Novim dvorima. Radi se, napominju organizatori, o popularnoj aktivnosti koja povezuje trčanje, hodanje i skupljanje smeća, čime se postiže višestruka korist jer obuhvaća boravak u prirodi, kretanje i čišćenje okoliša.

Pet timova činili su učenici i nastavnici Srednje škole Bana Josipa Jelačića te osnovnih škola Ljudevita Gaja, Antuna Augustinčića, Pavla Belasa iz Brdovca i Ante Kovačića iz Marije Gorice.

– Njima su se pridružila i tri međunarodna tima iz Litve, Portugala, Turske i Italije koji su boravili u Zaprešiću u sklopu Erasmus+ projekta KA229 Media Smart Citizens of Future. Cilj cijelog projekta je promicanje (samo)održivosti zaprešićkog kraja, a do sada su sudionici izradili e-knjigu kojom osvještavaju učenike, nastavnike, ali i širu javnost o važnosti održivoga razvoja – ističu.

Glavni pokrovitelj ovog projekta je Grad Zaprešić koji je donacijom omogućio akciju “Pijemo vodu bez ambalaže i smanjimo količinu plastičnog otpada”, u sklopu koje su oslikavane staklene boce, kako bi se korištenjem tih staklenih boca za ponovno punjenje smanjila uporaba štetne jednokratne plastike.

Tu je i projekt “Ponesi me u trgovinu” u okviru kojeg se radilo na poticanju smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih vrećica predstavljanjem krpenih vrećica s prigodnim porukama i logom.

– Ovaj je projekt izuzetno važan ne samo na razni škola sudionica već i za Zaprešić i cijelo zaprešićko područje jer se njime 
u osnovnom i srednjem školstvu promovira održivi razvoj i zaštita okoliša – kažu u Gradu.