Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Jedan od najvažnijih pothvata za Veliku Goricu predstavljen je i javnosti u Gradskoj vijećnici

Projekt Aglomeracije napreduje u roku

Foto: Grad Velika Gorica
– Najvažniji projekt u povijesti grada Velike Gorice koji je iznimno kompleksan te zahtijeva strpljenje svih nas, kao i visok nivo stručnosti, ali i strpljenja naših sugrađana - moli za razumijevanje svoje sugrađane velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar

U Gradskoj vijećnici održano je javno predstavljanje projekta Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika 
Gorica. Projekt napreduje prema rokovima, a njegova realizacija odvija se u tri cjeline.

Koliko je projekt bitan za Velikogoričane, stanovnike svih naselja, istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić kazavši da se radi o najvažnijem projektu u povijesti grada.

Cijene materijala porasle

- Što se tiče same izvedbe radova, moram priznati da sam vrlo zadovoljan zato što pratimo dinamiku radova, odnosno prema 
fizičkim pokazateljima vidljivo je da smo puno više ispred zadanog  roka izvedenih radova. Moramo moliti za još strpljenja jer ćemo na kraju dobiti jedan hvalevrijedan  konačan proizvod za sve građane i za djecu i da zaštitimo vodu koju imamo na ovom području. Svi građani slobodno se mogu javiti kod nas za sve informacije vezane uz predaju zahtjeva priključenja na kanalizacijsku mrežu. Samo  priključenje dogodit će se u momentu kada se dobiju uporabne dozvole i kada ćemo moći u pogon pustiti kompletnu kanalizacijsku mrežu – rekao je direktor Višić dodavši da se radi o 5000 novih priključaka.

Što se tiče natječaja za pročistač otpadnih voda, ponude pristigle na natječaj bit će otvorene 25. listopada.

– Svi znamo da su cijene materijala porasle. Vrijednost svih radova je novom nivelacijom i studijama predana u Europu na odobrenje. Vrlo vjerojatno zbog evidentnog kašnjenja u samoj proceduri izvođenja radova, odnosno odabira izvođača i početka izvođenja radova za uređaj, to će biti prolongirano za određeno vrijeme pa ćemo vjerojatno morati prijeći u drugu fazu sufinanciranja iz Europske unije. No to ne bi trebalo predstavljati problem, projekt neće stati. Ići će do kraja i naći će se sredstva, na nacionalnoj razini ili europskoj – kazao je Višić.

Da nema zabrinutosti za realizaciju projekta, rekla je i Fani Bojanić iz Hrvatskih voda, v.d. voditeljica sektora za projekte sufinancirane EU sredstvima, kazavši kako Velika Gorica ne odstupa od drugih sredina kad su u pitanju ovakvi projekti kakvih se u Hrvatskoj trenutačno provodi 60, a sve pod nadzorom Hrvatskih voda. 

– Projekt napreduje dobro. U operativnom je razdoblju 2014. – 2020. koji završavamo krajem 2023. godine na razini cijele Hrvatske. Nakon toga  5 milijardi eura sredstava nam je na raspolaganju u budućem razdoblju. Europa shvaća kašnjenje pa se  planovi pomiču. S obzirom na dinamiku, nije upitno u smislu realizacije samih ugovora koji su ugovoreni, pri čemu mislim na gradnju same mreže te ostalih objekata, dok uređaj za pročišćavanje koji je u ponovnoj nabavi vjerojatno neće biti gotov do kraja ovog operativnog razdoblja, ali to neće biti jedini od ovih 60 koji će ili biti fazirani ili ovisno o stupnju izgrađenosti će se odrediti hoće li se eventualni preostatak financirati nacionalnim sredstvima – rekla je Bojanić.

Zadovoljni napretkom

Realizacijom dosad ostvarenog zadovoljan je i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je svjestan da projekt Aglomeracije na samom terenu stvara i određene probleme.

– Najvažniji projekt u povijesti grada Velike Gorice koji je iznimno kompleksan te zahtijeva strpljenje svih nas, kao i visok nivo stručnosti, ali i strpljenja naših sugrađana s obzirom na to da govorimo o prometnicama i otežavanju svakodnevnog kretanja naših Velikogoričana. Ljeti je prašina, a zimi nastaju rupe i blato, što svakako narušava kvalitetu života. Projekt aglomeracije je takav i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da što prije na što kvalitetniji način završimo u rokovima – rekao je Ačkar.