Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
čazma

Prvi Sajam rabljenih stvari u Čazmi izazvao velik interes građana

O VELIKOM interesu građana svjedoči i popunjenost svih predviđenih stolova na kojima su bili izloženi raznoliki predmeti, a posjetitelji su imali priliku pregledati i kupiti različite stvari
1/2
Foto: Čazma
U Čazmi su se održali i Dani Slavka Kolara, kulturna manifestaciji koju čazmanska Gradska knjižnica organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno na rođendan Slavka Kolara 1. prosinca

U Čazmi je održan prvi Sajam rabljenih stvari koji je privukao veliki broj građana i dao doprinos promicanju održive potrošnje. Organiziran je radi pružanja prilike svima koji posjeduju višak odjeće, obuće, igračaka, slikovnica, knjiga ili drugih uporabnih i ukrasnih predmeta da ih ponude javnosti po pristupačnim cijenama. Ovaj hvale vrijedan sajam potaknut je inicijativom Grada Čazme, a podržali su ga i građani. Gradonačelnik Dinko Pirak izrazio je potporu inicijativi, ističući kako su dobrodošle sve ideje koje pridonose zajedničkom cilju.

Sajam treba biti češće

– Svaka nam je ideja dobrodošla. Na Sajmu vidimo interes, kako prodavača tako i kupaca, i mislim da bi trebao postati tradicionalan. Isto tako, u razgovoru s prodavačima i kupcima saznao sam da im je želja da se Sajam češće održava i da bude na otvorenom – rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Da je interes bio velik svjedoči popunjenost svih predviđenih stolova na kojima su bili izloženi raznoliki predmeti, a posjetitelji su imali priliku pregledati i kupiti različite stvari. Nataša Furmek, jedna od prodavačica, pohvalila je inicijativu te izrazila nadu da će se sajam održavati češće, dok je Nataša Tonković predložila da se sljedeći sajam organizira na otvorenom kako bi pružio više prostora prodavačima i kupcima.

– Pozdravljam ovu inicijativu koja se provodi svagdje u svijetu. Odmah sam se odazvala kao ponuđač čim sam čula za Sajam. Mislim da je dobra ideja i veseli me iznenađujuće dobar odaziv kupaca. Mislim da je ovo svakako dobra ideja i da bi se trebala realizirati češće, barem jednom mjesečno – kazala nam je Nataša Furmek.

– Ideja za ovaj sajam je odlična. Preporučila bih da idući sajam bude vani tako da može privući više prodavača i kupaca. Jako sam zadovoljna s ovim prvim sajmom, nisam očekivala da će biti toliko ljudi koji će prodavati – izjavila je Tonković.

Među izlagačima je bila i Marina Uher, koja je pohvalila ideju sajma i izrazila potporu ovakvim događanjima.

Dodjela nagrada

– Prvi put sudjelujem na ovakvom sajmu i moram priznati da sam došla s drugog kraja županije. Podržavam ovakav način susreta i druženja. Ovo je prilika da kupimo nešto za sebe, a smatram da bi ovakav sajam trebao postati tradicionalan u budućnosti – istaknula je Uher.

Osim ovoga sajma, u Čazmi su se održali i Dani Slavka Kolara. Riječ je o kulturnoj manifestaciji koju čazmanska Gradska knjižnica, koja nosi ime po ovome proslavljenom hrvatskome književniku, organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno na rođendan Slavka Kolara 1. prosinca. Ta kulturna manifestacija održava se od 2002. godine, a od 2012. obogaćena je natječajem za kratku priču – satiru.

Kruna programa bila je dodjela nagrada za kratku priču – satiru 2. prosinca. Povjerenstvo je odlučilo da treća nagrada ide u ruke Borisa Kvaternika za priču "Jedna za kraj". Drugu nagradu dobio je Marin Pelaić za "Utakmicu", dok je povjerenstvo najbolje ocijenilo priču "Glasine", koju je napisao Splićanin Mario Majdić Natrlin.

Ukupna vrijednost radova iznosi 38.320 eura. Predviđen je završetak radova do 5. prosinca, no to će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Župan Marušić i gradonačelnik Pirak desno čazma Pri kraju obnova krova Doma zdravlja, a uređen je i stan za liječnike Oko 100.000 eura vrijedna je obnova školske kuhinje u Osnovnoj školi Čazma koja je trenutačno u tijeku Čazma će dodatno uložiti 15.000 eura Učenici osnovne škole, prvi put u povijesti, moći će svoj obrok pojesti sjedeći GRADSKE MJERE važne su za poticanje obrazovanja i olakšavanje financijskog opterećenja koje studenti često nose tijekom svog školovanja, ističe gradonačelnik Dinko Pirak U prostorijama Udruženja obrtnika Čazma obilježen Dan obrtništva Za jednokratne pomoći grada Čazme prijavilo se 80 studenata