Izbornik
Naslovnica Gradovi
Našice tvore nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom

Radionice i igraonice za djecu na slovačkom jeziku

ZA OČUVANJE tradicije slovačke manjine jezik je iznimno važan, a Grad Našice tvori nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom, što je vidljivo i na investicijama, ali i na njezinu djelovanju u kulturnim, društvenim i sportskim aktivnostima u gradu
Foto: Našice
Područni vrtić Jelisavac prvi u Hrvatskoj provodi Program ranog učenja slovačkog materinskog jezika i postavlja visoke standarde za obrazovanje

U Područnom vrtiću Jelisavac održana je svečana prezentacija Programa ranog učenja slovačkog materinskog jezika za polaznike Područnog vrtića Jelisavac – Dječji vrtić "Zvončić" iz Našica. Od 11. rujna ovaj je dječji vrtić tako postao prvi i jedini u Hrvatskoj koji provodi ovakav program, a jezik će se učiti putem radionica i igraonica u dopodnevnom terminu kako bi se više djece uključilo u učenje slovačkog jezika.

Visoki standardi
Treba svakako istaknuti kako ovaj Program postavlja visoke standarde za obrazovanje u Hrvatskoj, ističući važnost jezične raznolikosti i kulturne baštine. Ovaj veliki događaj svojom su prisutnošću upotpunili veleposlanica Slovačke Republike Hana Kovačova, saborski zastupnik Vladimir Bilek, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ana Kanđera Legčević te slovačke udruge iz Jelisavca. Cijeli program vodila je ravnateljica DV "Zvončić" iz Našica Snježana Kanđera, koja je okupljenima poželjela dobrodošlicu.

Potporu realizaciji ovog projekta od prvog dana dao je gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je istaknuo da Grad Našice tvori nedjeljivu cjelinu sa slovačkom manjinom na ovom području, što je vidljivo od investicija, ali i njezina djelovanja u kulturnim, društvenim i sportskim aktivnostima u gradu. Veleposlanica Hana Kovačova izrazila je oduševljenje ovom inicijativom te je napomenula važnost očuvanja jezične raznolikosti među najmlađima.

– Ovim putem zahvaljujem svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog projekta kojim polaznici područnog vrtića u Jelisavcu uče slovački jezik, a on je iznimno važan za očuvanje naše tradicije. Od 1993. godine, kada smo se povezali diplomatskim odnosima, Republika Slovačka investirala je u Hrvatsku oko 380 milijuna eura – rekla je veleposlanica Kovačova te pozvala mališane u posjet Veleposlanstvu u Zagrebu.

Radovi vrtićanaca
Saborski zastupnik Bilek rekao je da je u vrijeme kad se gradio ovaj vrtić bilo predviđeno da se baš ovdje na neki način pokrene Program ranog učenja slovačkog jezika. Zahvalio je u svom govoru svima koji su pomogli da se ovaj projekt i ostvari, prije svega Gradu i Vrtiću kao osnivaču, zatim Vijeću slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Savezu Slovaka i, naravno, OŠ Ivana Brnjika Slovaka i učiteljici Kanđeri. Predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ-a Ana Kanđera Legčević nije mogla sakriti ponos što je slovački jezik dobio prostor u ranom odgoju u Republici Hrvatskoj.

– S obzirom na to da ovaj vrtić pohađaju i djeca drugih prigradskih naselja koja nisu slovačkih korijena u suradnji s drugim institucijama Slovaka u Republici Hrvatskoj, ali i svim udrugama u mjestu Jelisavac, došli smo do određenih zaključaka koje smo iznijeli na sjednicama našeg Vijeća. Oni su prihvaćeni te će polaznici učiti slovački jezik dva puta tjedno u svrhu povećanja satnice – rekla je predsjednica.

Ravnateljica Snježana Kanđera izrazila je zahvalnost svim suradnicima, roditeljima i lokalnoj zajednici koji su podržali ovaj projekt. Ravnateljica je gostima, a posebno veleposlanici, uručila ručno rađene poklone malenih vrtićanaca i njihovih odgojiteljica.

PRIZNANJA OBRTNICIMA dodijeljena su na svečanosti povodom Dana Obrtničke komore Međimurja Uspješno poslovanje međimurskih obrtnika Broj obrtnika u godinu dana porastao za 127 pa ih posluje 1679 IDUĆE GODINE Grad će povećati sufinanciranje smještaja djeci smještenoj u privatnim vrtićima. Postignut je konačan dogovor i već je u realizaciji izjednačavanje cijene svih vrtića na razini Bjelovara Mala reforma vrtićkog sustava grada Bjelovara Povećavaju se materijalna prava zaposlenika gradskog dječjeg vrtića USVOJEN je i program rada Županijske skupštine Županija usvojila temeljni financijski dokument Proračun za 2024. godinu zbog izdvajanja bolnica gotovo dvostruko manji