Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
PROVODE SE RADOVI

Sadi se novi drvored, gradi se nogostup, a uskoro se postavlja i asflat

Foto: Grad Vinkovci
U prvom krugu sadnje bit će posađene 23 sadnice, a u drugom, nakon završetka gradnje pješačkih staza, još 29

Ulica Hansa Dietricha Genschera jedna je od najstarijih i najdužih, a samim time i najprometnijih ulica u Vinkovcima koja spaja samo središte grada s južnom obilaznicom.

U toj ulici nalaze se i neke od vinkovačkih škola, stadion Cibalije, bazen, glavni ulaz u vojarnu… Stoga i ne čudi da je ova vinkovačka ulica proteklih tjedana i mjeseci bila mjesto gdje se provode ili su provedeni radovi u sklopu nekoliko važnih projekata, a time se njezinim stanovnicima, kao i svim drugim građanima, podiže kvalitetu života.

Sve to utječe i na stjecanje slike o Vinkovcima.

Nove sadnice

Trenutačno je u ovoj ulici u tijeku uređenje pješačkih staza kao i sadnja mladih stabala. Kako najavljuju iz gradske uprave, nova stabla zamijenit će dosadašnja koja su s godinama počela praviti probleme građanima, a zbog lošeg stanja predstavljala su i opasnost za prolaznike.

Naime, zub vremena je učinio svoje pa je više starih stabala počelo venuti i trunuti, pojavile su se bolesti, a na to su upozoravali i sami građani u strahu da se netko ne ozlijedi. Probleme je stvaralo i korijenje stabala jer je dizalo staze i ograde te ulazilo u dvorište. Na sve to upozoravali su građani, koji su odlučili pokrenuti i peticiju tražeći od gradske uprave da u vezi s tim problemima nešto učini.

Slijedom toga gradska uprava je krenula s uređenjem Ulice Hansa Dietricha Genschera.

– Ukupno će u ovoj ulici biti posađeno više od 50 sadnica, a riječ je o vrstama prilagođenima prostoru, koje ne razvijaju prevelike krošnje i nemaju invazivno korijenje. Paralelno se gradi i nova pješačka staza u dužini od oko 400 metara jer je stara izdignuta i ispucala, između ostalog, upravo zbog korijenja uklonjenih stabala koje je pravilo velike probleme građanima u dvorištima te na obiteljskim kućama – rekao je pri obilasku radova zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Peticija građana

U obilasku radova bio je i gradski pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić, koji je napomenuo da se uklanjanju drvoreda u Genscherovoj ulici pristupilo i zato što je većina stabala bila u prilično lošem stanju i načeta bolestima.

– Prevencije radi i iz sigurnosnih razloga odlučili smo stara stabla zamijeniti novim mladim sadnicama, a takvoj odluci pridonijela je i peticija koju je potpisalo više od 30 građana čije su obiteljske kuće na strani ulice gdje se drvored nalazio – pojasnio je Dujmić.

Prema najavama, u prvom krugu sadnje bit će posađene 23 sadnice, a u drugom, nakon završetka gradnje pješačkih staza, još 29. Radi se o kuglastom Liquidambaru, vrlo dekorativnoj vrsti koju ćemo na našem području imati priliku prvi put vidjeti upravo u Genscherovoj ulici.

Iz Grada navode da su ovi radovi najava nastavka uređenja pješačkih staza, koje su od šireg središta grada pa nadalje u dosta derutnom stanju