Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
GRAD SAMOBOR

Samoboru čista petica za transparentnost proračuna

Samobor
Foto: Grad Samobor
U roku objavljeni svi potrebni dokumenti

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg istraživanja transparentnosti proračuna svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj, njih ukupno 576. Samobor je za proračunsku transparentnost zaslužio peticu, jer je u zakonskom roku na svojim web-stranicama objavio sve tražene proračunske dokumente.

Na temelju njih građani se mogu angažirati te pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji. U istraživanju provedenom od studenog 2022. do travnja 2023. proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, odnosno izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedloga proračuna za 2023., izglasanog proračuna te proračunskog vodiča za građane za 2023.

BOGAT PROGRAM U 11 dana posjetitelji su mogli uživati u dnevnom programu ispunjenom kreativnim i edukativnim radionicama i glazbenim događanjima, od DJ setova do koncerata I jesen će biti uzbudljiva Detour sa stilom zatvorio "Ljeto u Samoboru", no zabavi tu nije kraj

– Prosječna proračunska transparentnost iznosi 4,6 od mogućih 5. Prosjek županija je 5, gradova 4,8, a općina 4,5. Riječ je o odličnom rezultatu, no još uvijek jedna općina nije objavila nijedan od traženih pet dokumenata; jedna županija, 19 gradova i 99 općina nisu objavili sva četiri dokumenta koja su po zakonu obvezni objavljivati; a jedan grad i 51 općina nisu objavili jedan proračunski dokument – navode u Institutu za javne financije, koji je 11 godina proučavao transparentnost.

Samobor na svojim web-stranicama omogućava građanima da preko digitalne usluge iTransparentnost dobiju uvid u cjelokupno poslovanje Grada.