Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci

Školsku godinu počinjemo s 44 pomoćnika za ukupno 48 učenika

Vinkovci su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su još prije šest godina uz pomoćnike u nastavi razvili i vlastiti sustav pomoćnika u vrtićima
1/2
Foto: Vinkovci
Projekt je s 85 posto financiran novcem Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Grada Vinkovaca u iznosu od 50 tisuća eura, odnosno s 15 posto

Zahvaljujući projektu "Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju", vrijednom 320 tisuća eura, Grad Vinkovci je i za ovu školsku godinu osigurao asistenciju učenicima s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih i jednoj srednjoj školi.

Pomoć učenicima

- Projektom osiguravamo potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima u svrhu njihova što kvalitetnijeg obrazovanja i socijalne uključenosti i integracije unutar redovitog odgojno-obrazovnog sustava. Školsku godinu 2023./2024. započinjemo s 44 pomoćnika u nastavi i jednim stručnim komunikacijskom posrednikom, koji će pružati potporu za ukupno 48 učenika s teškoćama u razvoju - rekla je voditeljica projekta Marina Karačić iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA. Pojasnila je da je projekt s 85 posto financiran novcem Europskog socijalnog fonda, uz sufinanciranje Grada Vinkovaca u iznosu od 50 tisuća eura odnosno s nešto više od 15 posto. Projektna prijava pripremljena je u suradnji Agencije i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca te osam koordinatora odnosno predstavnika škola.

Kako je rečeno, Vinkovci su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su još prije šest godina uz pomoćnike u nastavi razvili i vlastiti sustav pomoćnika u vrtićima, potpuno financiran iz gradskog proračuna. Praksa je to koju su danas prihvatili i koriste i drugi gradovi.

- Pomoćnici u vrtićima su od velike pomoći odgojiteljima. Za pedagošku 2023./2024. godinu na raspolaganju imaju sedam pomoćnika koji će se brinuti o sedmero djece. To su djeca koja samostalno ne mogu obavljati osnovne radnje, a pomoćnici su tu da im pomognu upravo u obavljanju tih osnovnih radnji, od hranjenja, hodanja, presvlačenja, sve ono što djeca u toj dobi trebaju znati. Ovo je jako velika pomoć odgojiteljima koji sami ne bi mogli pružiti posebnu pažnju djeci s teškoćama - pojasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Maksimalno zalaganje

Podjeli ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je poručio asistentima da od prvoga dana na poslu svu pažnju i sve svoje znanje moraju usmjeriti i podrediti djeci koja trebaju njihovu pomoć.

- Zahvaljujem svima koji su se javili na natječaj, ali i VIA-i koja je odradila projekt te našim ravnateljima i nastavnicima koji su izravno u to uključeni. Svake godine nastojimo povećati sredstva namijenjena za tu svrhu, kako bi našim sugrađanima koji rade taj odgovoran i zahtjevan posao svake godine rasla primanja i kako bi oni uvijek mogli biti na raspolaganju i od pomoći učenicima, roditeljima, odgojiteljima i nastavnicima - rekao je Bosančić.

Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otvorila je vrata korisnicima U novoj knjižnici može se učiti, ali i boraviti i igrati se Radovi na cestama Grad Vinkovci Stižu pješačke staze, dječja igrališta i zelene oaze Saša Anočić Održan 17. Festival DORF Saša Anočić posmrtno dobitnik nagrade