Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Grad Dubrovnik slavi svoj dan

Slavi se 10 godina od upisa Feste svetog Vlaha na UNESCO-ovu listu

Festa svetog Vlaha
1/7
Foto: Grad Dubrovnik
Obilježava se i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa

Blagdan svetoga Vlaha 3. veljače ujedno je i Dan Grada Dubrovnika. Ove godine Festa svetoga Vlaha slavi se 1047. put, a ujedno se obilježava i 10 godina od upisa Feste na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dubrovnik ove godine obilježava još jednu važnu UNESCO-ovu obljetnicu - 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na popis svjetske baštine. UNESCO-ova lista obuhvaća materijalnu i nematerijalnu baštinu, koje su u Dubrovniku, možda više nego igdje drugdje, neizbježno srasle u simbiozi kao dio kulturnog nasljeđa.

Foto: Grad Dubrovnik

poseban program Povodom 600. obljetnice obnavlja se Orlandov stup

Intenzivan rad uprave

Živjeti u takvom gradu i svakodnevno baštiniti njegove vrijednosti privilegija je koja neminovno nosi i odgovornost za očuvanje njegovih specifičnih odlika i prestižne pozicije na listi UNESCO-ovih lokaliteta i to stručnim pristupom obnovi spomenika te upravljanjem održivim turizmom u kontekstu zaštite baštine, ističu u gradskoj upravi Dubrovnika koja na ovim pitanjima intenzivno radi, uz veliku pomoć Društva prijatelja dubrovačke starine koje skrbi i obnavlja vrijednu baštinu s prostora Dubrovačke Republike.

A baština je ujedno i suvremenost Dubrovnika. Sama povijesna jezgra Grada živi je organizam u kojem se svakodnevno susreću prošlost i sadašnjost. U spomeničku jezgru povijesnog ambijenta, u samu srž njegova identiteta utkan je i duh svetog Vlaha te njegova Festa. “Parac” je Gradu više od vjerskog zaštitnika, on je oslonac i uporište, duhovni i politički simbol. Svečanost i tradicija štovanja svetog Vlaha, koja je od 10. stoljeća odoljela svim mijenama u Gradu, zasigurno obogaćuje kulturnu baštinu čovječanstva, a Dubrovniku je, u njegovim zidinama, neizostavan dio postojanja.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Strategija na gotovo 400 stranica navodi 114 aktivnosti vezanih uz razvoj sportske infrastrukture Dubrovnik ulaže 400 milijuna kuna za razvoj sporta

Program sve do prosinca

Dubrovnik ove godine slavi svoju baštinu. Uz ove dvije značajne UNESCO-ove obljetnice, obilježava i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa te 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara. Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je prošle godine odluku o proglašenju 2019. Orlandovom godinom. Obilježavanje ovog velikog jubileja započelo je već prvog dana ove godine Orlandovim balom točno u podne na Stradunu, a nastavilo se predstavljanjima i izložbama tijekom siječnja i veljače, dok će program posvećen Orlandu trajati sve do prosinca.

Među brojnim zanimljivostima ističe se izložba ‘Orlando nekad’ koja će prvi put biti postavljena na Stradunu, izložena na stratama s prozora. Cjelokupan program osmišljen je tako da bude zanimljiv i Dubrovčanima, ali i posjetiteljima iz Hrvatske i drugih zemalja koji će imati priliku kupiti i suvenire posebno izrađene za ovu prigodu.

Foto: Grad Dubrovnik

Nova i obnovljena javna rasvjeta u naselju Zaton-Bunica Dubrovnik Postavljen 41 stup javne rasvjete

Upravo u ovoj Orlandovoj godini počinje i složeni proces monitoringa pukotina, preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu. Već je postavljena zaštitna skela, ukrašena posebno dizajniranim printom koji prikazuje Orlanda u njegovoj prirodnoj veličini, sa sve četiri strane, uz tekst na šest jezika. Proces monitoringa trajat će do dvije godine, a rezultati će Restauratorskom zavodu, Zavodu za obnovu Dubrovnika i Gradu Dubrovniku pružiti potpune i cjelovite odgovore o strukturnim i drugim oštećenjima te će biti podloga načinima obnove koja će uslijediti.

A ovo ljeto, 10. srpnja, dizanjem zastave Libertas otvorit će se 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će ponovno dovesti umjetnike na prostore Grada i najljepše ambijentalne pozornice. Ova gradska ustanova u kulturi priprema posebno zanimljiv program za ovogodišnji jubilej.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Dubrovnik Tradicionalno Blagoslov prostora Grada Dubrovnika