Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Gradonačelnik Radić na 17. kulturno-turističkoj manifestaciji Pokladno jahanje

Tradicija dulja od 200 godina privlači turiste iz cijele Hrvatske

KROZ PRIGRADSKO naselje Tenja na timarenim i uređenim lipicancima prošli su jahači u narodnim nošnjama
Foto: Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Radić nazočio je Pokladnom jahanju, kulturno-turističkoj manifestaciji koja njeguje stari slavonski običaj gdje jahači u narodnim nošnjama jašu kroz prigradsko naselje Tenja na timarenim i uređenim lipicancima.

– Ovo je prekrasna tradicija koja traje dulje od 200 godina, a privlači turiste iz cijele Hrvatske. Vidimo da uživaju i domaćini i gosti. Tenja je naš najveći mjesni odbor u koji Grad Osijek ulaže najveća sredstva do sada. U odnosu na 2021. godinu, kada sam postao gradonačelnik, u 2024. izdvojili smo čak 57 posto više za Mjesni odbor Tenja. Gradnja vrtića, Adice, biciklističke staze do centra Tenje, sve su to projekti koje počinjemo raditi, a koji će obogatiti život u Tenji – kazao je gradonačelnik Radić.

Manifestaciju Pokladno jahanje organizira kulturno-umjetničko društvo "Josip Šošić". Predsjednik Društva Josip Mihaljević rekao je kako se manifestacija u Tenji održava 17. put, iako je riječ o graničarskom običaju.

– Mi smo odlučili ovdje napraviti prikaz tog običaja i napraviti turističku manifestaciju, što pokazuje i broj ljudi koji su danas došli. Ovdje je tridesetak konjanika iz cijele Slavonije, više od 1000 posjetitelja na četiri postaje i više od 100 domaćina – rekao je Mihaljević.

Inače, tradicija pokladnog jahanja održala se od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari, svečano odjeveni, išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice jahači bi projahali svim sokacima, domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, a mlade bi djevojke gledale koji je momak najljepši. 

Nagrade su dobitnicima uručili gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednica ZŠU-a Jasmina Stričević Tradicionalna godišnja dodjela nagrada Lana Nogić i Mihael Šestak najbolji koprivnički sportaši VEČER KULTURE sisačko-moslavačke županije održana je u Strukovnoj školi Sisak, a tom prigodom župan Ivan Celjak uručio je predstavnicima udruga ugovore o sufinanciranju programa, odnosno projekata na temelju Javnog poziva Sufinanciranjem udruga obogaćuje se raznovrsnost i kvaliteta kulturne ponude Na Večeri kulture SMŽ-a uručeni ugovori o sufinanciranju projekata Ta ideja vrti mi se u glavi već 10 godina, kada je krematorij bio gotovo tabu-tema, kaže Joško Vuković, direktor pogrebnog poduzeća 'Čempresi' Najjeftiniji klasični ukop je 1000 €, a kremiranje će stajati upola manje Na šibenskom groblju Kvanj gradit će se prvi krematorij u Dalmaciji