Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Kutina

Tri nova dječja vrtića u Kutini do kraja 2026. za ukupno 200 mališana

Prije su uređena dječja igrališta uz vrtićke objekte, a sada će se graditi i novi vrtići
1/2
Foto: Grad Kutina
Nakon uređena četiri dodatna prostora za jasličke skupine, u Kutini najavljuju gradnju novog dječjeg vrtića u Kutini te područnih vrtića u Repušnici i Kutinskoj Slatini

Nakon uređena četiri dodatna prostora za jasličke skupine, u Kutini najavljuju gradnju novog dječjeg vrtića u gradu te područnih vrtića u Repušnici i Kutinskoj Slatini.

Za sve zaposlene roditelje

Dječji vrtić u Kutini će obuhvatiti osam dnevnih boravaka za ukupno 136 djece (pet dnevnih boravaka za vrtićke skupine i tri dnevna boravka za jasličke skupine) sa svim potrebnim pratećim prostorijama te je u tijeku priprema javne nabave za izvođača radova.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta izgradnje vrtića u Kutini je 1,5 milijun eura, a osigurano je bespovratnih EU sredstava u iznosu od 1,452.520,00 €.

U Kutinskoj Slatini će se sagraditi i opremiti vrtić s dva dnevna boravka za ukupno 32 djece (1 dnevni boravak vrtićke skupine i 1 dnevni boravak jasličke skupine) za što je izrađena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola te se uskoro očekuje javna nabave za radove. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 0,9 mil. € te ga sufinancira Europska unija u iznosu od 363.129,60 €. Na samom zapadu grada, u Repušnici se planira izgraditi i opremiti područni vrtić koji će obuhvatiti dva dnevna boravka za ukupno 32 djece. U tijeku je izrada idejnog projekta, a ukupna procijenjena vrijednost projekta je 0,9 mil. €.

S obzirom na rokove javne nabave i izvođenja radova, očekuje se završetak radova na spomenutim vrtićima do kraja 2026. godine. Inače, u proteklom razdoblju uređena su i opremljena dječja igrališta uz vrtiće Maslačak i Neven kao i dječje igralište u Kutinskoj Slatini.

– Kapacitet Dječjeg vrtića Kutina iznosi oko 630 djece u redovnom programu. Niz godina na listi čekanja nalaze se djeca koja su jasličke dobi (u drugoj godini), a ove godine ostalo nam je na listi čekanja 41 dijete, a od toga je 23 djece koja imaju 12 i više bodova, tj. oba roditelja su im zaposlena. Nemogućnost smještaja djece u vrtić za zaposlene roditelje je jako velik problem jer se moraju vratiti na posao, a nema im se tko brinuti za djecu. Završetkom novog dječjeg vrtića u Kutini i izgradnjom vrtića u Kutinskoj slatini i Repušnici Grad Kutina riješit će ovaj problem roditelja te će se uspjeti smjestiti sva djeca čiji su roditelji zaposleni – poručio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Rast plaća odgojiteljica

Inače, potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora plaće zaposlenika Dječjeg vrtića Kutina usklađene su s člankom 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, tj. sukladne su plaćama zaposlenika u školama. U skladu s tim, najviše su narasle plaće odgojiteljicama i stručnim suradnicima, i to za oko 35%.

Dom umirovljenika Kutina SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Kutina je napokon dobila dugoočekivani Dom za starije osobe Tijekom javnog savjetovanja u većem dijelu prijedlozi su bili da Grad Kutina ne ide na povećanje poreza na dohodak. Kao gradonačelnik složio sam se s prijedlogom javnosti jer tome i služe javna savjetovanja, kaže gradonačelnik Kutine Zlatko Babić GRADONAČELNIK KUTINE ZLATKO BABIĆ: U 2024. želimo dovesti prve investitore u Industrijsko-logističku zonu Iznimno me raduje što je ove godine ostvareno povećanje dodijeljenih sredstava na osnovi povećanog interesa naših sugrađana za unaprjeđenje poslovanja, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić KUTINA 107.950 eura kutinskim poduzetnicima za 84 novozaposlene osobe