Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci uskoro dobivaju Dom hrvatskih branitelja

U Hrvatskoj nitko nema ovakav dom za branitelje

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić u razgovoru s vinkovačkim braniteljima
1/3
Foto: Vinkovci

Zgrada u kojoj je do prije nekoliko mjeseci bila knjižnica s krajem godine dobit će novu funkciju. Naime, ona će, nakon preuređenja, postati Dom hrvatskih branitelja Grada Vinkovaca. Rezultat je to sastanka predstavnika vinkovačkih braniteljskih udruga s ministrom branitelja Tomom Medvedom i gradonačelnikom Vinkovaca na kojem su dogovoreni detalji ovoga projekta. Prema riječima predsjednika Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Kune Vinkovci i predsjednika Koordinacije branitelja i stradalnika Vukovarsko-srijemske županije Damira Dujića, radi se o iznimno važnoj stvari za vinkovačke branitelje koji su do sada bili raseljeni na više lokacija.

– Da se to nije dogodilo, tako raseljeni, neki bi se i ugasili zbog nedostatka prostora. Ovo je pun pogodak – rekao je Dujić.

Pojašnjava i kako su potom svi detalji dogovoreni na sastanku s gradonačelnikom kao i da branitelje posebno veseli činjenica što će u Domu branitelja imati i spomen-sobu i konferencijsku dvoranu koje će biti u prostoru gdje su donedavno bili dječji odjel i igraonica. Bit će to ubuduće prostor za braniteljska okupljana, prezentacije, psihosocijalne i druge radionice koje će provoditi. Napominju i kako je u projekt adaptacije uključena i vinkovačka Razvojna agencija VIA koja će u suradnji s Ministarstvom branitelja pokušati osigurati uređenje i opremanje.

– Mnogo nam znači ovaj potez kojim će sve udruge napokon biti na jednome mjestu. Izniman je, velik, s konferencijskom dvoranom, svaka udruga ima svoj ured. Mislim da u Hrvatskoj nitko nema ovakav prostor – rekao je ispred Udruge Specijalne policije Damir Ležaić koji je i odgovorna osoba za komunikaciju u ime branitelja Grada Vinkovaca.

Predsjednik ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Grada Vinkovaca Vlado Smolčić kazao je kako su vinkovački branitelji ovome težili od rata, a sve kako bi bili na istome mjestu.

– Kada ste razbacani po gradu, niste svima ni na ruku. Prostor je velik, prostran i otvoren za sve udruge i građane koji se žele družiti s braniteljima – istaknuo je Smolčić. 

Gradski vijećnici dali su suglasnost gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću za potpisivanje sporazuma za ITU mehanizam Suglasnost za potpisivanje sporazuma Putem ITU mehanizma 22 milijuna eura U ovoj godini plan darivanja krvi ponovno premašen Crveni križ Vinkovci Priznanja za 251 darovatelja krvi s područja Vinkovaca Naša razvojna agencija VIA dobila je zadatak da i dalje radi na školskim objektima kako bi ih pokušali učiniti što manje ovisnima o velikim režijskim troškovima, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić Projekt Sunčana strana grada Solarima na krovu osnovne škole na struji će se uštjeti do 95 posto