Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
POTPISAN UGOVOR

U Našicama će se graditi Centar za starije osobe

Centar za starije osobe
1/6
Foto: Grad Našice
Centar za starije osobe nalazit će se u Ulici Đure Đakovića blizu Opća županijske bolnice Našice i samog centra grada

U ponedjeljak je u Zagrebu potpisan ugovor za izgradnju Centra za starije osobe u Našicama, koji je između 18 prispjelih prijava ocjenjen kao najbolji. Ukupna vrijednost projekta je 7,3 milijuna eura dok će iznos sufinanciranja od strane EU iznositi oko 6,1 milijun eura. Projekt je prijavljen i realizirat će se u suradnji Osječko-baranjske županije i Grada Našica, pa je tom prigodom u Našicama održana konferencija za medije na kojoj su o projektu više rekli župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić te gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba.

Osigurat će se visoka kvaliteta života starijih i nemoćnih

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je ovo kao povijesni trenutak za Grad Našice čija je temeljna strategija demografska obnova, prenesena sa razine Vlade RH i Osječko-baranjske županije. Situacija po pitanju smještaja starijih i nemoćnih ljudi u Našicama je trenutno loša, no ovim će se projektom kvaliteta života te skupine mještana podići na zavidnu razinu.

– Centar za starije osobe u Našicama se očekuje preko 30 godina i zato je ovo povijesni trenutak za naš grad i mještane. Radi se o 4.000 kvadrata objekta koji će imati 127 smještajnih kreveta, a gdje će moći biti smještene polupokretne i nepokretne osobe. Projektom će se osigurati i poludnevni i cjelodnevni boravak, te pomoć u kući, poput projekta Zaželi, kojeg osobno smatram jednim od najkvalitetnijih projekata EU. Prilika je ovo da se zahvalimo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Marinu Piletiću, a posebne pohvale idu našem županu i prijatelju Grada Našica koji nas je prije samo 10 mjeseci nazvao i rekao da idemo u taj projekt u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom. Tada je to meni izgledalo kao san, ali evo nakon tri mjeseca mukotrpnog rada, nominirali smo projekt i ostvarili financiranje. Izgradnja počinje uskoro, a projekt bi trebao biti gotov u 2026. godini. Centar za starije osobe nalazit će se u Ulici Đure Đakovića blizu Opća županijske bolnice Našice i samog centra grada – rekao je gradonačelnik i zahvalio djelatnicima Gradske uprave, pročelnicima, projektantu Valenčaku, Našičkoj razvojnoj agenciji NARA, ali i pročelnicima Županije i svima koji su sudjelovali u pripremi projekta.

Vrijednost projekta višestruka

Župan Ivan Anušić istaknuo je višestruku koristi ovog projekta, jer je potražnja za ovom uslugom velika.

– Našice će sada uz Đakovo, Osijek i Beli Manastir dobiti dom za starije i nemoćne osobe,  što je vrlo bitno, jer je velika potražnja za domovima za stare i nemoćne. I ovaj je projekt zato još potrebniji, kada gledamo i kroz financijsku i svaku drugu prizmu – rekao je župan i dodao da vjeruje da se svi vide vrlo brzo na otvaranju ovog doma za starije. Zahvalio se također gradonačelniku, zamjeniku župana te svim Upravim odjelima, jer su zajedničkim radom vrlo brzo prošli sve administrativne prepreke i uspjeli osigurati sredstva za ovaj projekt.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je pripremu projekta te podršku Osječko-baranjske županije i Vlade Republike Hrvatske.

– Osječko-baranjska županija kao partner na natječaj za financiranje Centra za starije i nemoćne mogla je prijaviti samo jedan projekt, te je na prijedlog župana Ivana Anušića odabran grad Našice, na čemu mu zahvaljujem. Uvjeren sam da će ovo podići kvalitetu skrbi o našim starijima osobama, ali isto tako omogućiti zapošljavanje određenog kadra koje će se, uvjeren je u skoroj budućnosti, moći školovati ovdje u našičkoj srednjoj školi – rekao je zamjenik Miletić i iskazao podršku svima onima koji će raditi na projektu, projektu za brojne generacije u Našicama, dodao je.

DVD Mačkovec Našički Markovac Našički Svečana lenta za 100. rođendan DVD-a Investicija je koštala 1,440.000 eura, a najveći dio sredstava, 85 posto, financiran je iz fondova EU Uskoro počinje preseljenje knjižničnog materijala Jedinstvena Vila Gröger dobila je uporabnu dozvolu Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela te u programu oživljene povijesti kroz prikaz tadašnjeg života, viteških turnira, radionica streličarstva i mačevanja, tradicionalnih obrta Našička viteška priča Viteška priča ili kako su templari ostavili jedinu očuvanu crkvu