Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Nakon četiri godine završio projekt koji je mnogima bio zlata vrijedan

U projektu Zaželi zaposleno 20 žena koje su se brinule o 200 korisnika

Foto: Čazma
Iz EU socijalnog fonda za ovaj je projekt izdvojeno ukupno 4 milijuna kuna

Projekt Zaželi, koji se na čazmanskom području u dvije faze provodio od 2018., došao je svome kraju. Ukupno je za ovaj program iz Europskog socijalnog fonda izdvojeno 4 milijuna kuna, privremeno je  zaposleno 20-ak žena koje su se brinule o ukupno gotovo 200 korisnika.

Ta  briga uključivala je redovite posjete, nabavu namirnica i lijekova te održavanje kućanstva osobama koje žive same i koje u blizini nemaju članova obitelji koji bi im mogli pomagati. Svima završetak projekta teško pada.

– Korisnicima smo odmah rekli kad završava projekt, tako da su bili spremni na to, no svejedno, ljudi se naviknu i sada im moramo objasniti što se događa i što će biti dalje, jer im je ovo bilo prijeko potrebno – napomenuo je voditelj projekta, Ivan Tomašević.

Za žene zaposlene na projektu omogućena je i edukacija u svrhu stjecanja novih znanja i vještina radi povećanja zapošljivosti i bolje konkurentnosti na tržištu rada. Prvu edukaciju prošlo je svih 15 žena, a trenutačno se njih 13 obučava za računalne operatere.

Inače, od 2008. godine u Čazmi se provodi i program pomoći u kući. Taj projekt sufinancira Grad Čazma te je ukupno tijekom 14 godina u tu namjenu uloženo oko 1,4 milijuna proračunskih kuna. Grad Čazma je prvi grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koji je putem Crvenog križa Čazme počeo provoditi ovaj program.