Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ŠIBENIK

U šibenskim osnovnim školama upisano više prvašića nego lani!

Šibenske osnovne škole ove školske godine ukupno će pohađati 3244 učenika
1/3
Foto: Grad Šibenik
Čak sedam od devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik u ovoj školskoj godini će provoditi program produženog boravka. Osigurana su 53 pomoćnika u nastavi i jednokratna pomoć roditeljima za kupnju bilježnica

Broj učenika koji su krenuli u prvi razred osnovnih škola na području Grada Šibenika veći je nego prošle godine. Ukupno 397 učenika upisano je u prve razrede u školskoj godini 2023./2024. u devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, što je sedam prvašića više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Ukupno 3244 osnovca

Šibenske osnovne škole ove školske godine ukupno će pohađati 3244 učenika.

Čak sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad u ovoj školskoj godini provodit će program produženog boravka: OŠ Jurja Šižgorića, OŠ Tina Ujevića, OŠ Jurja Dalmatinca, OŠ "Vidici", OŠ Fausta Vrančića, OŠ "Meterize" i OŠ Petra Krešimira IV. Program produženog boravka omogućen je učenicima prvih, drugih i trećih razreda, a za tu namjenu je u proračunu Grada osigurano 314.558 eura.

Ujedno, 53 pomoćnika u nastavi će raditi s učenicima s poteškoćama u razvoju za što je osigurano ukupno 489.744 €. Projekt "Pomoćnici u nastavi 5" sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda+. Također, Grad je u proračunu osigurao financijska sredstva za pomoć roditeljima osnovaca u nabavi radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je planirano 46.000 eura.

Prvog dana nove školske godine gradonačelnik Željko Burić i zamjenik Danijel Mileta sa suradnicima posjetili su OŠ "Brodarica" koja ove godine obilježava 25 godina rada i djelovanja i sudjelovali na svečanom dočeku za 33 učenika prvih razreda i njihove roditelje.

– Draga djeco, želim vam mnogo uspjeha na početku novog životnog razdoblja, da s lakoćom svladavate svoje obveze, upijate nova znanja i stvarate lijepa prijateljstva. Krenite hrabro u školske klupe! – poručio im je gradonačelnik Željko Burić koji je obišao i tzv. digitalnu učionicu budućnosti (mobilnu učionicu osmišljenu za razvoj STEM vještina) te ROC OŠ Brodarica (Regionalni obrazovni centar).

– Grad Šibenik već godinama obnavlja objekte školskog i predškolskog odgoja, najčešća putem projekata i natječaja energetske obnove. Zadnja obnovljena osnovna škola je Jurja Šižgorića u gradskoj četvrti Baldekin. Prva sljedeća osnovna škola spremna za obnovu, i koja vapi za njom, je Petra Krešimira IV na Šubićevcu koja je prijavljena na natječaj Ministarstva. Njezina obnova procijenjena je na četiri milijuna eura – doznajemo od zamjenika gradonačelnika Šibenika, Danijela Milete.

Dugoročni plan i strateška smjernica Europske unije i RH da svi osnovnoškolci pohađaju nastavu u jednoj smjeni, a da bi to bilo moguće, potrebno je nadograditi škole ili napraviti nove, veće, i redefinirati upisna područja.

Problem s vlasnicima zemlje

– Prvi objekt za koji pripremamo dokumentaciju za gradnju je nova osnovna škola u Vrpolju s pripadajućom sportskom dvoranom. Zbog propisanih standarda mora se projektirati na minimalno 220 djece. Dokumentacija za idejni projekt prošla je preliminarni pregled u Ministarstvu znanosti i obrazovanja te je u postupku ishodovanja lokacijske dozvole, a od istog ministarstva očekujemo obećani novac za izgradnju. Paralelno smo pokrenuli proceduru za novu osnovnu školu u Ražinama, na mjestu stare škole, koja će također u jednoj smjeni brojiti 300 djece i koja će imati nadstandard plivačkog bazena – govori Mileta. Međutim, problem im stvaraju dvije privatne katastarske čestice s 20-ak vlasnika koji ih nisu spremni prodati Gradu za od suda procijenjeni iznos.

– Kao varijantu sagledavamo još veću nadogradnju osnovne škole na Brodarici. Za nju imamo spreman i glavni i izvedbeni projekt s četiri nove učionice, tri kabineta i sportskom dvoranom, a ujedno i građevinsku dozvolu. Procijenjena vrijednost ove nadogradnje je tri milijuna eura. Međutim, da bi Brodarica radila u jednoj smjeni bit će potrebno, pored ovih planiranih, još šest učionica. Izgradnjom nove škole u Ražinama te reorganizacijom i poštivanjem upisnih područja, riješio bi se i taj problem. Ako nam privatni vlasnici ne prodaju zemljište za izgradnju velike škole u Ražinama, a postupak izvlaštenja bi trajao predugo, razmatramo još veću dogradnju OŠ Brodarica na zemljištu koje smo uspjeli upisati na školu – kaže Mileta.

CENTAR TROKUT šibenik Centar Trokut koristilo je tijekom tri godine više od 200 tvrtki Šibenik javni prijevoz šibenik Renesansa javnog prometa u Šibeniku, putnika je sve više tvrđava Barone šibenik Šibenik je zahvaljujući Tvrđavi kulture postao svjetska pozornica