Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci za potrebe vinkovačke bolnice kupio vrijedan medicinski uređaj

Uređaj koji potiče govor kod djece, poboljšava san...

Foto: Vinkovci
– Nastojimo krenuti s vrlo ranom i ranom medicinskom rehabilitacijom jer one daju najbolje rezultate. Već od rodilišta pratimo neurorizično dijete, uključujemo ga u sve naše programe i sretni smo kad to dijete odraste, a odstupanja su minimalna ili ih uopće nema – kaže dr. Željka Kolak, voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

Grad Vinkovci je za potrebe Opće županijske bolnice Vinkovci kupio uređaj koji se koristi na odjelu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Radi se o kompjuteriziranoj i personaliziranoj tehnici, potpuno bezbolnoj i bez kontraindikacija, koja daje jako dobre rezultate i znatno doprinosi medicinskoj rehabilitaciji djece s neurorazvojnim oštećenjima i odstupanjima.

Prema riječima primarijusa Željke Kolak, voditeljice Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, ovaj uređaj od izuzetne je važnosti budući da potiče govor kod djece, smanjuje agresiju, poboljšava san i pomaže u lakšem izražavanju emocija.

– Nastojimo krenuti s vrlo ranom i ranom medicinskom rehabilitacijom jer one daju najbolje rezultate. Već od rodilišta pratimo neurorizično dijete, uključujemo ga u sve naše programe i sretni smo kad to dijete odraste, a odstupanja su minimalna ili ih uopće nema – rekla je dr. Kolak.

Dodaje da vinkovačka ambulanta za dječju rehabilitaciju djeluje već 15 godina, ali i da iz godine u godinu šire plan i program, a sve to nastoje zaokružiti i jednim centrom. Taj Centar bi bio za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i okolne županije jer se, kako je rekla, jako malo liječnika bavi medicinskom rehabilitacijom djece dok je, nažalost, djece s neurorazvojnim odstupanjem danas sve više.

Ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić rekao je da će svojim djelovanjem ambulanta poboljšati i osigurati kvalitetan iskorak u liječenju djece, a uz pomoć edukacija osoblja Odjela za fizikalnu medicinu slaže se mozaik u sveobuhvatnom pristupu djeci s neurorizičnim potrebama.

– Uz ovu ambulantu razvijamo i dječju psihijatrijsku ambulantu, zaposlili smo dječje psihologe, završili smo određene edukacije u brojnim segmentima za rad s djecom, posebno na odjelu za fizikalnu medicinu – gradimo sveobuhvatan multidisciplinirani pristup neurorizičnoj djeci i djeci s posebnom potrebama – rekao je Šporčić.