Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Predstavljen projekt uređenja javnog sanitarnog čvora u povijesnoj gradskoj jezgri

Uredit će se javni toalet i garderoba dostojni Dubrovnika

Foto: DUBROVNIK
Sanitarni će čvor imati i edukativni sadržaj, pa će posjetitelje informirati o važnosti dubrovačkog vodovoda i kanalizacije, jednih od prvih u Europi

Novi, reprezentativni i prostrani javni sanitarni čvor s garderobom za privremenu pohranu prtljage planira se urediti unutar dubrovačke povijesne gradske jezgre, u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 metara kvadratnih.

Prostor će sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage.

Osjetljivost lokacije

Iz Grada Dubrovnika poručuju kako se svakom aspektu uređenja pristupilo detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u 
samoj gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-ovom zaštitom. Reprezentativnim ulaznim prostorom htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten.

Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvadukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače. Sanitarni čvor imat će i edukativni sadržaj te će  se posjetitelje informirati i educirati o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih na prostoru čitave Europe.

Prilikom projektiranja pazilo se na higijenski i epidemiološki aspekt pa je tako kretanje kroz prostor jednosmjerno, a sva ugrađena oprema bit će prilagođena što lakšem održavanju te što manjem kontaktu korisnika.

Naplata ulaza obavljat će se na motoriziranim barijerama u ulaznom prostoru, a izlaz iz sanitarnih čvorova je izravno na ulicu, čime se osigurava sprečavanje gužvi, ali i kontrolira ukupan broj korisnika.

Zbog ekološkog aspekta pazilo se i na redukciju papira te smanjenje stvaranja otpada pa su u sanitarnim čvorovima korištene 
baterije koje na senzor ispuštaju vodu, kao i zrak za sušenje ruku.

Automatizirana garderoba

Uslužna garderoba s odvojenim ulazom bit će potpuno automatizirana, a korisnici će moći odabrati period korištenja te veličinu ormarića, ovisno o prtljazi.

Ovakav sadržaj bit će jedan od prvih takvih automatiziranih terminala u Hrvatskoj. Idejno rješenje gradonačelniku Grada Dubrovnika Mati Frankoviću i njegovim suradnicima predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz dubrovačkog arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o. Očekuje se da će radovi početi krajem ove godine te bi sukladno tome novi sanitarni čvor s garderobom bio spreman za korisnike u ljetnoj sezoni 2023. godine čime će se riješiti iznimno važan komunalni problem unutar zidina.

Samoj realizaciji projekta prethodit će izrada glavnog projekta i ishođenje svih potrebnih dozvola javnopravnih tijela te suglasnost dubrovačkih konzervatora.

Prostor je u vlasništvu gradskog Ugostiteljsko turističkog društva Ragusa te bi ga u sljedećem razdoblju u najam uzelo gradsko 
društvo Čistoća koje će i upravljati novim objektom.