Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Ove će godine Dubrovnik postati bogatiji za tri spomenika

Uskoro natječaji za spomenik braniteljima i poginuloj djeci

Foto: DUBROVNIK
Cilj je do Dana dubrovačkih branitelja podići spomen-obilježje djeci, a nakon toga spomenik braniteljima

Traju pripreme za izradu spomenika braniteljima i djeci poginuloj u Domovinskom ratu. Grad Dubrovnik uskoro namjerava raspisati dva javna natječaja za izradu likovnih rješenja spomen-obilježja, a u povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga.

Kako je na sastanku naglasio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, cilj je do Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2022. završiti spomenik poginuloj djeci te odmah  nakon toga započeti s radovima na postavljanju spomenika braniteljima.

Ovaj rok postavljen je i za završetak izgradnje postaja križnog puta na Srđu, koji počinje ulaznim portalom na donjoj postaji na magistrali i penje se serpentinama postojećom memorijalnom stazom, koja će se također urediti. Autor memorijalnog ulaza je jedan od najboljih hrvatskih arhitekata, akademik Nikola Bašić, a ovaj projekt podupire i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje se obvezalo za njegovu realizaciju osigurati polovicu potrebnog iznosa.