Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
U Kutinu stigle odlične vijesti s najprestižnije svjetske izložbe vina

Uspjeh moslavačkih vinara na Decanter World Wine Awardsu

Foto: Kutina
Srebrne medalje osvojila su Vina Glavica, s osvojena 93 boda za svoj škrlet 2019., Vina Košutić za svoj škrlet 2021. s osvojena 92 boda, te Klet Romić s osvojenih 90 bodova za svoj škrlet 2021.

– Vijest koja je stigla iz Londona, s najveće i najprestižnije svjetske vinske izložbe Decanter World  Wine Awards, samo je potvrdila ono što vinari iz Moslavine tvrde već dugo – moslavačka vina stoje uz bok najboljim svjetskim vinskim proizvodima. Moslavina je mala vinska destinacija, nema golemu infrastrukturu ni milijunska sredstva na raspolaganju, stoga moslavački vinari nemaju mjesta za pogrešku i moraju učiniti najviše od onog što imaju. A imaju kvalitetu koja, kad se joj doda kontinuiran, marljivi rad može “male” učiniti “velikima”. To je taj teži put, koji uvijek na kraju daje slatke rezultate – rekla je Ivana Grdić, direktorica Turističke zajednice grada Kutine.

Velik uspjeh

Naime, već treću godinu zaredom uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Kutine vinari su se organizirali i poslali uzorke na najveće svjetsko natjecanje “Decanter World Wine Awards” (DWWA), najveće i najutjecajnije svjetsko vinsko natjecanje koje se održava u Londonu, a na kojem vina ocjenjuju vrhunski vinski stručnjaci iz cijelog svijeta i gdje već više godina upravo hrvatska vina postižu  velik uspjeh.

Moslavački vinari i ove su godine ponovili velik uspjeh kao i prošle godine te su osvojili vrijedna priznanja, a ove je godine pet kutinskih vinara poslalo svoje škrlete. Srebrne medalje osvojila su Vina Glavica, s osvojena 93 boda za svoj škrlet 2019., Vina Košutić za svoj škrlet 2021., s osvojena 92 boda, te Klet Romić s osvojenih 90 bodova za svoj škrlet 2021.

 Vinarija Jančar osvojila je brončanu medalju za svoj škrlet 2021. s osvojenih 89 bodova, a Lagena Winnery priznanje za svoj škrlet. Vrijedno je spomenuti i četiri brončane medalje ostalih vinara iz Moslavine, od njih je dvije brončane medalje osvojila Vinarija Miklaužić za škrlet 2019. i škrlet 2021. te Vinarija Trdenić s osvojene dvije brončane medalje za škrlet 2021. i pjenušac Brut.

– Ova vrijedna priznanja dokaz su kvalitete vina naših vinara, a naročito smo ponosni na brendiranje autohtone sorte škrlet, koja je iz godine u godinu sve poznatija u svijetu – ističu u Turističkoj zajednici Kutine.

Brendiranje škrleta

– Sudjelovanje na londonskom DWWA-u može biti prvi korak u međunarodnoj promociji i svakako način da bez obzira na veličinu vinarije prestižnom nagradom DWWA ili samim sudjelovanjem vinara privučemo  pozornost vodećih svjetskih distributera. Podržavajući naše vinare želimo doprinijeti njihovu razvoju i promociji te želimo zajedničkim snagama doprinijeti brendiranju škrleta – napominje Ivana Grdić iz TZ-a Kutine.

Inače, dobra suradnja Udruge  vinogradara i voćara Moslavine “Lujo Miklaužić” Kutina i Turističke zajednice grada Kutine traje već dugi niz godina, poglavito u organizaciji Festivala vina MoslaVina Kutina, ali i u sklopu drugih oblika suradnje.