Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Advent u Vinkovcima i ove godine prepun događanja

Vinkovačka Ledena bajka posjetitelje ostavlja bez daha

Ledena bajka
1/2
Foto: Vinkovci

Na jedinstven je način u Vinkovcima otvorena Ledena bajka, čime je i službeno otvoren Advent u Vinkovcima.

– Dobro došli u Vinkovce, najstariji europski grad, dom Ledene bajke koja ostavlja bez daha – pozdravljao je znatiželjne posjetitelje odjeven u svoje tradicionalno šokačko ruho snjegović Vinko.

A prošlogodišnji najljepši hrvatski advent zablistao je i ove godine svojim punim sjajem. Jedna je od atrakcija 40-metarsko klizalište koje je smješteno na posebnoj lokaciji uz novu velebnu gradsku knjižnicu, u nastavku pješačke zone, koja je i sama zasvijetlila tisućama lampica. Miris kuhanog vina, čaja s cimetom i domaćih božićnih specijaliteta, šareni sajam, žive jaslice te dječje radionice i blagdanski koncerti samo su dio zimske čarolije ovogodišnjeg Adventa u Vinkovcima, koji građanima ovoga grada i njihovim gostima idući mjesec dana nudi više od 30 raznih događanja. Glazbeni program tradicionalno je bogat i raznolik. Subotom će se održavati koncerti duhovne glazbe, a petak je rezerviran za zabavnu glazbu. Najveći glazbeni događaj koncert je s prozora Gimnazije orkestra i zbora Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, jedinstven doživljaj za srce i dušu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Mladi će glazbenici, slaveći veliki jubilej, svojim čarobnim zvucima u nedjelju 17. prosinca po deseti put pokazati zašto je njihov koncert najposjećeniji događaj vinkovačkog Adventa.

Blještavilo lampica, zabava i sjajna atmosfera prvo su što će privući posjetitelje u neko mjesto u ovo blagdansko vrijeme. Sve to nudi i grad koji ovdje u kontinuitetu živi više od 8000 godina, ali uz bitnu razliku koja se ne može osmisliti i urediti. Jer, vinkovački advent nisu samo lampice, klizalište i lepinjice, Advent u Vinkovcima također je onaj poseban osjećaj stare Slavonije, tople, pobožne i tradicionalne, dobroćudne u svoj svojoj ljepoti. Tražeći božićni duh djetinjstva kakvo pamtimo, ovdje ga možemo pronaći u svakoj upaljenoj svijeći na velikom vijencu, u obiteljskoj večeri na Badnjak, polnoćki i božićnom ručku s najmilijima, u svakom osmijehu i pogledu prolaznika na korzu. 

PRED VINKOVCIMA je još jedna plodna godina i grad će napredovati u svakom pogledu, što će svakako osjetiti i sami građani, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić vinkovci Vinkovci u 2024. godinu ulaze s povijesnim i rekordnim proračunom Zgrada Galerije Slavko Kopač zasjat će u svom punom sjaju Galerija Slavko Kopač Započinje obnova zgrade ljepotice iz 18. stoljeća Župljani župa svetog Nikole biskupa i Bezgrješnog srca Marijina upalili su u središnjem vinkovačkom parku prvu adventsku svijeću ADVENT U VINKOVCIMA Pripremljen bogat program, a tu je i Snjegović Vinko