Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U Vinkovcima postavljena izložba s ciljem poticanja stvaralaštva žena

Za izložbu “One su tu” prijavilo se 128 umjetnica

Foto: vktv.tv
– Veliko je zanimanje za ovu izložbu i umjetnica i publike tako da je ona postala projekt na kojemu se radi tijekom cijele godine. Iako ovdje imamo radove umjetnica, rekla bih da je tu ipak riječ o umjetnosti općenito, a ne ženskoj umjetnosti, a to nam je i cilj, prikazati da su žene ravnopravne i u tom stvaralačkom svijetu – rekla je Ana Čolaković

U Galeriji fotografije Meraja otvorena je izložba radova više umjetnica pod nazivom “One su tu”. Izložbu radova inicirala je, u povodu Međunarodnog dana žena, Ana Čolaković u suradnji s Ivom Muškić s ciljem da se potiče stvaralaštvo žena i vidljivost umjetnica. Na izložbi se ove godine predstavljaju autorice Tonka Špoljar, Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac, Mare Šuljak i Matea Šiprak.

– Veliko je zanimanje za ovu izložbu i umjetnica i publike tako da je ona postala projekt na kojemu se radi tijekom cijele godine. Za ovogodišnju izložbu prijavilo se 128 umjetnica što je jako velik odaziv koji jasno govori da umjetnice jesu aktivne na domaćoj likovnoj sceni, a izloženo je 19 radova 15 autorica. Iako ovdje imamo radove  umjetnica,  rekla bih da je tu ipak riječ o umjetnosti općenito, a ne ženskoj umjetnosti, a to nam je i cilj, prikazati da su žene ravnopravne i u tom stvaralačkom svijetu – rekla je Ana Čolaković.

Nagrada žirija ove godine pripala je mladoj Vukovarki Minji Mitrović, dok će nagrada publike biti dodijeljena po zatvaranju izložbe koja je otvorena do 8. travnja. Govoreći o svome radu, Mitrović je rekla kako je on nastao u vrijeme lockdowna i da tematizira prostor, 
odnosno njezin doživljaj prostora u vrijeme kada smo bili zatvoreni.

– Sada već tradicionalno obilježavamo Dan žena ovom izložbom i našim umjetnicama koje ovu izložbu pripremaju i tako pridonose Vinkovcima, ali i šire, kao i sa svim umjetnicama koje se javljaju na natječaj, a onda u konačnici onima čija su djela izložena. Iskoristio bih ovu priliku da svim ženama, svim majkama, bakama, kćerima, zaželim sretan Dan žena, ali i da pažnju koju zaslužuju imaju ne samo ovaj dan nego cijele godine – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.