Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zaprešić poručio: Kombiniraj i kreći se!

Foto: Zaprešić
Turistička zajednica pripremila je predavanje o tome kako je putovao ban Jelačić, a Klub Zaprešićana organizirao je biciklijadu

Grad Zaprešić pridružio se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti, inicijativi koja potiče gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te poziva građane da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Korištenje kacige

Građanima je na usluzi tijekom tjedan dana bilo dostupno 200 besplatnih minuta korištenja javnih bicikala, kako onih klasičnih tako i električnih.

– Javni bicikli u Zaprešiću su uvedeni prije godinu dana i u tom je razdoblju više od 2000 registriranih korisnika, a najčešće korištena stanica ona je na željezničkom kolodvoru. Nova stanica postavljena je na ulazu u Nove dvore čime će se povećati mogućnost korištenja javnih bicikala i u rekreativne svrhe. Za osobne bicikle postavljene su nove klamerice na lokacijama triju željezničkih kolodvora te ispred Osnovne škole Ljudevita Gaja i Osnovne škole Kupljenovo. Bicikl je bio glavno prijevozno sredstvo i u turističko-biciklističkoj turi koja se kretala od, za tu prigodu, zatvorenog dijela Trga žrtava fašizma koji se nakon gradnje obilaznica planira prenamijeniti u pješačku zonu. Tura je od Trga žrtava fašizma vodila uz jezero Zajarki do rijeke Save i skele, a zatim uz perivoj dvorca Lužnica do Novih dvora – kažu organizatori.

Razna su događanja bila rezervirana za najmlađe stanovnike. Na Trgu Ivana Pavla II. učenicima osnovnih škola zaprešićki 
su vatrogasci prezentirali svoje ekovozilo, dok su policajci Policijske postaje Zaprešić govorili o važnosti nošenja kacige. Turistička zajednica pripremila je zabavno predavanje o načinu putovanja bana Josipa Jelačića, a Klub Zaprešićana organizirao je svoju tradicionalnu biciklijadu.

Posebno je edukativno bilo u “Hodajućem autobusu” u organizaciji udruge Roda i Policijske postaje Zaprešić. Svakog radnog 
dana učenici nižih razredu mogli su se pridružiti zajedničkom, organiziranom i vođenom odlasku u školu pješice.

Aktivnostima su se pridružili i Atletski klub Zaprešić, Biciklistički klub Bumbar i Atletski klub Fit koji su postavljanjem poligona, vježbanjem, treningom i trčanjem potaknuli odrasle i djecu na boravak na otvorenom uz bavljenje tjelesnom aktivnošću.

Besplatna linija

U Tjednu mobilnosti ujedno je i Dan bez automobila kada je Grad Zaprešić za građane osigurao besplatnu lokalnu liniju ZET-ova autobusa koja je povezala sjever i centar grada te željeznički kolodvor u Savskoj ulici, napominju. Tema Europskog tjedna mobilnosti 2022. je bolja povezanost, a obuhvaća svaki vid održivog prijevoza u gradskom okruženju uz slogan “Kombiniraj i kreći se!”.

– Time se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom, a što je u Zaprešiću i ove godine ostvareno – zaključuju organizatori.