Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Za uspješno provedene aktivnosti u sklopu višegodišnjeg međunarodnog projekta IMPLEMENT

Zaprešiću dodijeljen certifikat European Energy Award

1/2
Foto: Zaprešić
Ovo je priznanje uručeno za zaprešićku uspješnu provedbu projekata energetske učinkovitosti

Za uspješno provedene aktivnosti u sklopu višegodišnjeg međunarodnog projekta IMPLEMENT, Gradu Zaprešiću dodijeljena je 
Europska nagrada za energiju (European Energy Award). Riječ je o programu upravljanja kvalitetom i certifikacije posvećenom 
održivoj lokalnoj klimatskoj i energetskoj politici, a Zaprešić je drugi hrvatski grad kojem je ova nagrada dodijeljena.

Energetska obnova

Gradonačelniku Željku Turku uručio ju je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), kao nacionalni koordinator za provedbu projekta.

– Kroz proces vrednovanja, u Zaprešiću smo utvrdili uspješno dugogodišnje planiranje, pripremu i provedbu projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije – rekao je dr. Domac i dodao da Grad provodi politiku u kojoj su teme 
odgovornog gospodarenja energijom i zaštite klime konstanta,što se i vidi iz brojnih investicija.

Sporazum gradonačelnika je najveći svjetski pokret za lokalne klimatske i energetske aktivnosti. Inicijativa okuplja više od sedam tisuća lokalnih i regionalnih vlasti u 57 zemalja, a potpisnici podupiru zajedničku viziju – ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, jačanje sposobnosti da se prilagode neizbježnim utjecajima klimatskih promjena i omogućavanje sigurne, održive i pristupačne energije svojim građanima.

U zadnjih nekoliko godina potpuno su energetski obnovljene zgrade javne i društvene namjene – područna škola Pojatno i objekt u kojem su smješteni dječji vrtić, stomatolog, a uskoro i liječnik obiteljske medicine, PŠ  Jablanovec, OŠ Ljudevita Gaja, DV Maslačak, stari Dom zdravlja i Vršilnica. U skladu s najvišim standardima izgrađen je novi objekt OŠ Kupljenovo i nedavno otvorena sportska dvorana OŠ Antuna Augustinčića čija je posebnost na krovu postavljena fotonaponska elektrana snage 98, 5 kW, a proizvedena struja koristi se za hlađenje, grijanje i rasvjetu.

Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji je ispunio obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama novog 
Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Provedbom projekta NEWLIGHT, više od 4000 svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja, zamijenjene su LED rasvjetom, a modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80 posto.

Ostvarene su financijske koristi uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za minimalno 60 posto, a uz to je povećana ugoda boravka korisnicima i znatno je doprineseno očuvanju okoliša smanjenjem emisije štetnih stakleničkih plinova.

Solarno polje

– Grad Zaprešić kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za  okoliš – zaključio je gradonačelnik Turk i zahvalio na suradnji.

Dr. sc. Domac najavio je pilot-projekt koji će povezati toplinarstvo sa solarnom energijom, a provest će se upravo u Zaprešiću.  Planira se, naime, izgradnja demonstracijskog centra za integrirana rješenja opskrbe toplinskom  energijom iz obnovljivih izvora te je u tu svrhu odabrana lokacija Srednje škole “Ban Josip Jelačić”.

S obzirom na tendencije rasta cijene  prirodnog plina, u suradnji Grada Zaprešića, Zagrebačke županije, HEP-toplinarstva i REGEA-e namjera je spojiti srednju školu na sustav centraliziranog grijanja i izgraditi solarno polje za proizvodnju toplinske energije. Takvo će  solarno polje biti tek drugi primjer ovakve tehnologije u Hrvatskoj te  prvi ovakve veličine.