Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
JASTREBARSKO

Završena sanacija klizišta prema Prodin Dolu i Kupeć Dolu

nove ceste u svetojanskom kraju
1/2
Foto: Jastrebarsko
Završetkom radova na sanaciji zaključili smo jedan od najvećih projekata kojim je u Jastrebarskom obnovljeno više od 50 kilometara prometnica, rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel

Gotovo 800 metara duga dionica prometnice prema naseljima Prodin Dol i Kupeć Dol sanirana je sredstvima Europske unije, a time je riješen još jedan od problema mještana svetojanskog kraja. Radove vrijedne više od milijun eura izvela je tvrtka Fracasso production iz Rijeke, a uključili su i drenažu, površinsku odvodnju te potpornu i kolničku konstrukciju.

Velik dio problema riješen

– Završetkom radova na sanaciji ovog klizišta povukli smo crtu u 2023. godini i zaključili jedan od najvećih projekata kojim je u Jastrebarskom obnovljeno više od 50 kilometara prometnica za što je iz Fonda solidarnosti odobreno gotovo 12 milijuna eura – istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel te dodao kako je samo na svetojanskom području sanirano više od 11 kilometara. Odnosi se to na radove u naseljima Belčići, Bukovac, Svetojanski, Draga Svetojanska, Gorica Svetojanska, Ivančići, Miladini, Prodin Dol i Toplice, a osim radova na sanaciji prometnica osigurana su sredstva i za sanaciju klizišta u naselju Prodin Dol te za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u Gorici Svetojanskoj, Dragi Svetojanskoj i Redovju.

U obilasku radova gradonačelniku su se pridružili gradski vijećnik Milan Frkonja te predsjednik Mjesnog odbora Sveta Jana, Pavao Budinšćak. Budinšćak je ispred mještana Prodin Dola i Kupeč Dola izrazio zadovoljstvo jer su radovi izvedeni vrlo kvalitetno, ali i u kratkom roku.

– Možemo biti zadovoljni svime što je učinjeno u svetojanskom kraju. Naravno da potreba uvijek ima, ali u posljednje je vrijeme velik dio problema ovog područja ipak riješen – rekao je Budinšćak. S time se složio i Milan Frkonja, dodavši kako mještani ovih naselja nisu mogli poželjeti ljepši dar pod bor jer prometna povezanost stanovnicima udaljenijih naselja zaista život znači.

Podsjetimo, više od 50 kilometara prometnica sanirano je u 2023. godini na području Jastrebarskog i okolnih naselja, a ovim povijesnim ulaganjem financiranim iz sredstava Fonda solidarnosti obnovljene su i brojne gradske ulice.

Nove LED svjetiljke

– Naravno da nisu zadovoljene sve potrebe naših građana i da imamo još puno posla, no u samo nekoliko mjeseci uspjeli smo riješiti brojne probleme i učiniti dobar dio gradskih ulica i prometnica na širem području Grada sigurnijima – dodao je gradonačelnik Novosel.

Kako pojašnjavaju u Gradu, vezano uz sanaciju prometnica, dovršen je i projekt zamjene javne rasvjete, što će svakako pospješiti razinu sigurnosti u prometu. Naime, sve su svjetiljke javne rasvjete zamijenjene energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a projekt se financira energetskim uštedama koje će na godišnjoj razini donijeti znatne uštede. Ukupno su na području grada i gradskih naselja zamijenjene 3444 svjetiljke i to u samo nekoliko mjeseci koliko je trajala ugradnja – napominju u Gradu Jastrebarskom.

MLADI su bili izuzetno zainteresirani i iskazali su svoje potrebe u gradu, posebno uvođenje lokalnog javnog prijevoza Održane radionice u sklopu projekta za mlade Digitalna participacija – pametni građani za pametan grad Naknada je 400 eura za prvo i drugo te 930 eura za treće i svako sljedeće novorođenče Demografska mjera u Jastrebarskom U ovoj godini 60.000 eura za naknade za opremu novorođenčadi Organizirana je Zimska igraonica sa školom alpskog skijanja na dvije destinacije, Ribnici na Pohorju i po prvi puta u Sappadi u Italiji Više od 300 mališana uživalo je u zimskim aktivnostima Škola alpskog skijanja, klizanje i hokej na ledu za nezaboravno iskustvo