Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
najveća institucija u zagrebačkoj županiji

Završeni su radovi na OŠ Bistra, od ove godine djeca mogu i u boravak

OŠ Bistra
1/2
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
U školi se više ne radi u tri, nego u dvije smjene

– Radovi su bili izuzetno zahtjevni i opsežni, ali još je teže bilo organizirati nastavu i suživot učenika, školskog osoblja i radnika u protekle dvije godine koliko je prošlo otkad je postavljen kamen temeljac, ali evo, dogurali smo gotovo do kraja – riječi su kojima ravnatelj OŠ Bistra Eduard Kovačević najavljuje završetak radove na rekonstrukciji te osnovne škole koji su, kako napominje, gotovi “devedeset devet posto”.

Uskoro i službeno otvorenje

Riječ je o najvećoj investiciji u školstvu u Zagrebačkoj županiji u proteklih nekoliko godina, vrijednoj čak 30 milijuna kuna, a u sklopu koje je školi dograđeno 1583 metra četvorna novog prostora te je obnovljeno još dvije i pol tisuće “kvadrata”. U novom dijelu škole tako su izgrađeni nova kuhinja s pripadajućom opremom, osam učionica s pratećim kabinetima, blagovaonica, garderoba, sanitarni čvorovi, spremišta, prostor za pedagoga i logopeda, dizalo, knjižnica, zbornica i druge administrativne prostorije.

trajna ostavština Za 23. rođendan grad je dobio skulpturu Relje Rajkovića

Rekonstrukcijom postojećeg objekta škole čija starost prelazi pedeset godina obnovljene su postojeće učionice te je svaka dobila svoj kabinet, kompletno je izmijenjena i dotrajala stolarija, a postavljeno je i novo krovište te toplinska fasada zbog koje će se u narednim godinama značajno smanjiti računi za grijanje.

– Svi vanjski radovi su gotovi, škola je dobila uporabnu dozvolu, ali još traje opremanje određenih učionica u koje postavljamo novi namještaj, kao i opremanje knjižnice i informatičkog kabineta. Sve bi trebalo biti gotovo najkasnije za dva do tri tjedna pa ćemo onda održati i svečano otvorenje – pojašnjava ravnatelj Eduard Kovačević.

Dovršetak radova su, osim 606 učenika, koliko ih trenutačno pohađa školu, jedva dočekali i njihovi zaposleni roditelji koji od ove školske godine djecu mogu ostavljati u produženom boravku. Naime, od devetog mjeseca ove godine nastava se više ne održava u tri smjene, kao što je to do sada bio slučaj, nego, kako je pojasnio ravnatelj, kvalitetno u dvije smjene, čime je otvorena mogućnost i za organizaciju boravka.

s novosagrađenom sportskom dvoranom OŠ Kupljenovo zasjala u novom ruhu

Upisana četiri prva razreda

– Iz godine u godinu upisujemo sve više djece tako da je ovo proširenje doista stiglo u zadnji čas. Primjerice, lani su bila upisana tri prva razreda, a ove godine četiri, dok će prema nekim statistikama broj prvašića rasti i idućih godina – pojašnjava ravnatelj Eduard Kovačević. Ističe i kako je obnovom OŠ Bistra napokon ušla u 21. stoljeće, odnosno u sustav škola koje u svakoj učionici imaju pristup internetu, zbog čega će se nastavnicima otvoriti mogućnost za neke nove metode rada koje njihovi kolege već dugo koriste.