Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
GRADNJA VRTIĆA U OKOLNIM NASELJIMA

‘Želimo da svako dijete ima mjesto u vrtiću’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Objekt u Maloj Buni uskoro će biti gotov

Da su dječji vrtići i dalje prioritet Grada Velike Gorice, pokazuju i radovi koji su u tijeku u Maloj Buni i Selnici, ali i radovi u najavi.

Projekt Poljana nominiran za najprestižniju europsku nagradu O projektu šibenske Poljane pisali portali od Australije i Kine pa sve do Kenije

– Gradimo vrtiće u okolnim naseljima. U gradnji su vrtići u Maloj Buni i Selnici, a uskoro će krenuti gradnja i vrtića u Lukavcu te Novom Čiču. Cilj nam je do kraja godine osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete – poručio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je obišao radove u Maloj Buni. Istaknuo je da jako puno obitelji doseljava u Veliku Goricu, a zbog toga vide i potrebu da se prošire vrtićki kapaciteti.

– Jako puno mladih se doseljava u Veliku Goricu što potvrđuje činjenica da su svi stanovi rasprodani i prije nego što su dovršeni temelji novih zgrada u našem gradu. Samo se lani doselilo 148 obitelji, a 90 posto su to mlade familije. Već smo ranije riješili problem upisa u dječje vrtiće, no nastojimo osigurati nove kapacitete zbog novodoseljenih obitelji. Objekti u Buni i Selnici uskoro će biti gotovi, ali tu ne stajemo – rekao nam je v.d gradonačelnika Ačkar.

Dječji vrtić u Maloj Buni, inače, gradit će se u sklopu društvenog doma, a investicija je vrijedna 3,4 milijuna kuna. Spomenuti vrtić u Selnici pak vrijedan je 7,8 milijuna kuna, od čega je 4,6 milijuna osigurano iz europskih fondova. Objekt u Selnici pripadat će dječjem vrtiću “Lojtrica”, a bit će kapaciteta za pedesetak djece u tri odgojne skupine.

Lista projekata za zaštitu okolišta koje će financirati Velika Gorica Za čišćenje divljih odlagališta i edukaciju građana 100.000 kuna

Grad i komunalno poduzeće VG Čistoća usto su lani dijelili spremnike u obliku životinja svim gradskim vrtićima. Riječ je o aktivnostima kojima se potiče djecu vrtićke dobi na odvojeno prikupljanje otpada.

Dio je to Plana odgojno-obrazovnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. godine. Projekt je osmišljen s ciljem razvijanja pozitivnih navika od najranije dobi u postupanju s otpadom i prihvaćanja vlastite odgovornosti prema okolišu te da se omogući djeci da kroz igru uče o važnosti razvrstavanja. Spremnici su namijenjeni prvenstveno djeci, ali također žele potaknuti i odgajatelje te roditelje na promjenu navika i aktivniji osobni doprinos u smanjenju nastanka otpada.