Izbornik
Naslovnica Općine
Sufinanciraju školske potrepštine i prijevoz učenika svih škola

Cickaj: Naša je glavna briga uvijek bila skrb o djeci i umirovljenicima

Ovo je trenutak za refleksiju o našim postignućima, prepoznavanje izazova s kojima smo se susreli i razmatranje načina kako dalje unaprijediti našu Općinu – rekao je načelnik Željko Cickaj
Foto: Bilje
Dan općine Bilje – dan povratka obilježava se 17. srpnja, a tom prigodom načelnik Željko Cickaj govorio je o proteklim, ali i budućim projektima

– Dan Općine pruža nam priliku da se prisjetimo naših korijena, onoga što nas povezuje i podsjeća na našu zajedničku prošlost, ali također i na budućnost koju želimo stvoriti za naše mještane. Ovo je trenutak za refleksiju o našim postignućima, prepoznavanje izazova s kojima smo se susreli i razmatranje načina kako dalje unaprijediti našu Općinu – započeo je načelnik Željko Cickaj na proslavi Dana općine Bilje – dan povratka, a koji se obilježava 17. srpnja.

Dogradnja vrtića
– Od samih početaka našeg puta, naša je glavna briga uvijek bila skrb o djeci i ljudima. U ovim izazovnim vremenima ta briga postala je naš prioritet te smo se snažno zalagali i uspjeli očuvati sva prava koja su stečena u području predškolskog odgoja, osnovnog obrazovanja, srednjoškolskog obrazovanja, visokog obrazovanja, kao i prava umirovljenika i osoba u potrebi. Nastavili smo sa svim proračunskim programima koji imaju za cilj poboljšanje predškolskog odgoja i obrazovanja, s namjerom da olakšamo financijski teret naših sugrađana. Kao rezultat toga, možemo se pohvaliti jednim od najnižih troškova boravka u dječjim vrtićima u našem kraju. U proteklom razdoblju podnijeli smo prijavu za projekt dogradnje dječjeg vrtića. Unatoč tome što prva prijava za projekt dogradnje nije bila ocijenjena prihvatljivom, s velikim zadovoljstvom ističem da smo zajedničkim naporima s Gradom Osijekom uspjeli ispuniti sve potrebne uvjete za njezinu realizaciju. Želim iskazati iskrenu zahvalnost Gradu Osijeku na suradnji i podršci u ovom projektu – naglasio je načelnik.

Nastavili su, dodao je, sufinancirati i školske potrepštine i prijevoz učenika svih škola.

– Zajedno i u suradnji s OBŽ-om, koja je nositelj tog projekta, sudjelovali smo s 40 posto u iznosu troška besplatnog obroka za sve osnovnoškolce. Uz to, već niz godina organiziramo produženi boravak u OŠ Bilje. Do nedavno smo bili jedina Općina u Osječko-baranjskoj županiji koja je samostalno provodila taj program, no nedavno smo uspostavili suradnju sa Županijom kako bismo zajedno radili na tome. Unatoč tome što Općina nije osnivač osnovne škole, aktivno i sustavno ulažemo u opremanje školskih učionica i kabineta. Kao rezultat naših napora, opremili smo osnovnu školu s još jednom pametnom pločom, a trenutačno se provodi montaža klima-uređaja u školskoj dvorani – naveo je Cickaj.

Uređenje Doma kulture
– Kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi, ponosno mogu reći da smo postigli velik napredak u realizaciji projekata. Natječaji za energetsku obnovu domova u Bilju i Kopačevu već su raspisani. Ističem ostvarenja u vezi s adaptacijom Doma kulture u Bilju i stvaranjem novih općinskih prostorija. Kroz uspješnu renovaciju dvorane, sanitarnih čvorova i prostorija namijenjenih udrugama, stvorili smo optimalne uvjete za rad općinske uprave. Za uređenje unutrašnjosti Doma kulture u Bilju uspjeli smo osigurati dio sredstava iz dva nacionalna izvora. Posebno se zahvaljujem Vijeću srpske nacionalne manjine koje nam je pružilo partnerstvo u jednom dijelu projekta, a bez njihove podrške to ne bismo mogli ostvariti. Dom u Kopačevu smo također uredili. U sklopu projekta planirano je i uređenje Trga bana Jelačića, što se treba realizirati do idućeg Dana Općine. S veseljem najavljujem da planiramo pokrenuti i projekt izgradnje sportske dvorane, što će pružiti nove mogućnosti za sportske i rekreacijske aktivnosti naših sugrađana – podcrtao je načelnik Cickaj.

Projektira se kanalizacija za Vardarac i Lug

– Uspješno smo surađivali s tvrtkom A1 kako bismo omogućili uvođenje optičkog interneta u naselje Bilje, što je u planu i za preostala naselja. Što se tiče kanalizacije, u postupku je projektiranje kanalizacije za Vardarac i Lug. Projektna dokumentacija za uvođenje vodoopskrbe u rubne dijelove Bilja, Lug i Zlatnu Gredu također je napravljen – naveo je načelnik Cickaj. Kako bi poboljšala kvalitete života svojih starijih mještana, Općina Bilje kontinuirano podržava rad Matice umirovljenika, a umirovljenicima dijeli i božićnice te uskrsnice. Osiguran im je i novi, bolje prilagođen prostor za druženje i aktivnosti.

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te brojnih dužnosnika gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću uručeni su ugovori i odluke o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935.361 eura Ljetnikovci Crijević Pucić i Stjepović – Skočibuha Dubrovniku na dar čestica na Lopudu i korištenje ljetnikovca ŽUPANIJA je u vrhu izgrađenosti prometne infrastrukture i zbog povezanosti ŽUC-a s jedinicama lokalne samouprave Val ulaganja, osim u obrazovanju, zdravstvu, kulturi te turizmu, i u prometnoj infrastrukturi Predstavljeni projekti vrijedni pet milijuna eura NA SVEČANOJ sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije i zahvalnice predsjednice Županijske skupštine i župana Zagrebačke županije Sjajni gospodarski pokazatelji Poduzetnici Zagrebačke županije lani su bili drugi po uspješnosti