Izbornik
Naslovnica Općine
Općina Bilje

Mistična noćna šetnja s fenjerima na šetnici Kopačkog rita

Do sad je advent bio samo u mjestu Bilju, a s ovim konceptom želja nam je proširiti priču Adventa i privući više regionalnih gostiju i posjetitelja te da se Advent posveti svim stanovnicima Općine Bilje
Foto: OPĆINA BILJE
Adventski program bit će ispunjen raznovrsnim radionicama poput radionice za djecu Mali istraživači te gledanja i promatranja ptica, kažu u Općini

Novo izdanje Adventa u Bilju zasigurno će oduševiti građane, pogotovo jer se ove godine proširuje u smislu lokacije. Naime, ove godine Advent će se smjestiti u prijamni centar Park prirode Kopački rit, i to s ciljem da privuku što više posjetitelja.

Mitološke priče iz Baranje

– Ovo je sasvim novi pristup u organizaciji Adventa. Dosad je bio samo u mjestu Bilju, a s ovim konceptom želja nam je proširiti priču Adventa i privući više regionalnih gostiju i posjetitelja. Želimo da se Advent posveti svim stanovnicima Općine Bilje. To nam je bila misao vodilja u kreiranju ovogodišnjeg programa – kažu iz Općine. Dio noviteta je i vrlo atraktivan naziv same manifestacije – Božić kod ježa i sove. Sam naziv već govori o kakvoj je manifestaciji riječ, a to je Advent koji je fokusiran na prirodu, životinje i na edukaciju za djecu i mlade. Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg Adventa je Osječko-baranjska županija, dok su realizatori manifestacije TZ Općine Bilje – Kopački rit, Općina Bilje i Park prirode Kopački rit.

Langošice, fritule i vino

– Nadamo se da ćemo organizacijom ovakvog Adventa ponuditi drukčiji sadržaj posjetiteljima i naravno privući ih. Program će biti ispunjen raznovrsnim radionicama poput radionice za djecu Mali istraživači te gledanja i promatranja ptica. Imat ćemo radionicu na kojoj će se osim čitanja slikovnice moći razgovarati i s autorom te slikovnice. Osim toga očekuju nas "pripovjedaonice" i dramske predstave. Također ćemo imati zanimljivu radionicu za koju vjerujemo da će privući i odrasle, a ne samo obitelji s djecom, a riječ je o mističnoj šetnji s fenjerima u noćnim satima na šetnici Parka prirode – kažu iz Općine.

Očekuje se "magloviti prikaz" na šetnici pri čemu će se pripovijedati mitološke priče iz Baranje uz fenjere, što će, vjeruju, biti veliki hit među posjetiteljima.

Sudjelovanje na radionicama bit će besplatno, ali zbog ograničenog broja posjetitelja sudjelovanje na svakoj pojedinoj radionici biti će moguće uz prijavu. Neće izostati ni gastroponuda poput tradicionalnih langošica, fritula i kuhanog vina. Ova manifestacija samo je jedna u nizu koje privlače goste, a pokazateljima su zadovoljni i iz Turističke zajednice Općine Bilje.

– Zadovoljni smo sezonom, broj dolazaka je veći, pogotovo stranih turista kojih ima 40 posto više nego u prošloj godini. Ukupni broj dolazaka do početka studenog iznosi 7221, a broj noćenja 13.308 – kazala je direktorica Senata Majić.

Kulturna ruta inspirirana banom Jelačićem Jačanje prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića CILJ ovog projekta je doći do rješenja za učinkovito i održivo upravljanje svim zaštićenim područjima Umjetna inteligencija za spas 49 vrsta u Kopačkom ritu Prate divlja staništa i životinje uz pomoć tehnologije i akustike Dok smo kreirali ovaj film, bitno nam je bilo da kreiramo film koji će izazvati određeno uzbuđenje u gledatelju i naravno izazvati želju za posjet Kopačkom ritu u bilo koje godišnje doba, rekla je Ivana Plašćak Dio rita koji je teško oku uhvatljiv Nagrade filmu 'Kopački rit – Blues delte' na Festivalu turističkog i etno filma