Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Općina Dubrava osigurala 145.000 kuna

Općina će iz svog proračuna financirati projekte udruga

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Prijaviti su se mogle braniteljske udruge te one koje djeluju u području kulture, očuvanja baštine, zaštite okoliša, poticanja poduzetništva...

Općina Dubrava iz svog proračuna financirat će projekte udruga, za što je raspisala javni poziv koji je trajao do prošlog petka. Riječ je o udrugama iz područja kulture, zdravstvene, socijalne i humanitarne zaštite, Domovinskog rata te gospodarstva i zaštite okoliša.

Niz kriterija za prijavu

”Iz proračuna Općine Dubrava financirat će se projekti od interesa za Općinu Dubrava onih udruga koje svoj rad temelje na potrebama građana, a prema načelima djelovanja za opće dobro”, stoji u javnom pozivu.

Iz područja kulture mogle su se javiti udruge koje se bave glazbom, kazalištem  i kulturno-umjetničkim amaterizmom, očuvanjem kulinarskih tradicija te očuvanjem religijskih običaja područja Dubrave. Za njihovu aktivnost previđeno je 45 tisuća kuna.

Za financiranje svojih projekata prijaviti su se mogle i one udruge koje su proistekle iz Domovinskog rata, ali i one koje njeguju zdrav način života, volonterstvo, humanitarno djelovanje, skrb o starijim i nemoćnim osobama. Za njihovu djelatnost iz proračuna Općine izdvojeno je 20 tisuća kuna.

Čak 80 tisuća predviđeno je za financiranje onih udruga koje promiču specifične gospodarske djelatnosti, zapošljavanje i samozapošljavanje, zaštitu okoliša, prirodne baštine i prirode te građanski zeleni aktivizam.

A koje su kriterije morali ispuniti oni koji prijavljuju svoje projekte? Za početak, njihovo je područje djelovanja morala biti Općina Dubrava, a morali su biti registrirani u Registru udruga i u Registru neprofitnih organizacija, odnosno u drugom odgovarajućem registru. Oni moraju imati ispunjene svoje obveze iz prethodno sklopljenih ugovora o financiranju iz javnih izvora i uredno plaćati sve svoje obveze prema državnom proračunu i proračunu Općine. Moraju i dokazati da se protiv korisnika financiranja, odnosno  osobe ovlaštene za zastupanje udruge i voditelja programa ili projekta ne vodi kazneni postupak i da nije pravomoćno osuđena za prekršaj, stoji u pozivu.

Koji se projekti ne prihvaćaju?

Udruge građana mogle su prijaviti samo jedan projekt ili program, a neće se prihvatiti oni projekti koji se isključivo odnose na jednokratne manifestacije osim, kako kažu u Općini, u slučajevima kada su one dio trajnijeg i sveobuhvatnog projekta. Neće se prihvatiti ni projekti koji se odnose na investicijska ulaganja, izgradnju ili adaptaciju kapitalnih objekata.

Prijave su se mogle podnijeti predajom ispunjenih obrazaca u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Dubrava ili na internetskoj stranici Općine. Projekte u razdoblju od 30 dana nakon što je završen rok za podnošenje prijava ocjenjuje Povjerenstvo za ocjenu 
programa, koje osniva i njegove  članove imenuje općinski načelnik.

Konačnu Odluku o odobravanju financijske potpore, odnosno odbijanju određenog projektnog prijedloga, donosi načelnik, o čemu će biti obaviještene sve udruge koje se prijave na natječaj.