Izbornik
Naslovnica Općine
Predstavljena monografija "Klape na Klisu 1992.-2022."

Ova knjiga doprinos je sjećanju na koncerte ispred crkve i na tvrđavi

U Domu kulture Jozo Buliga u Klisu svečano je promovirana monografije "Klape na Klisu 1992. – 2022." autora Srećka Listeša
1/3
Foto: Općina Klis
Susret i koncert klapa na Klisu uvijek je i jedna od najznačajnijih manifestacija Kliškog kulturnog ljeta

U Domu kulture Jozo Buliga u Klisu svečano je promovirana monografije "Klape na Klisu 1992. – 2022." autora Srećka Listeša, istaknutog Klišanina koji je 1991. godine osnovao Hrvatsko društvo Trpimir sa zadaćom očuvanja, zaštite i obnove hrvatske kulturne baštine u Klisu. Zajedno s članovima društva pokrenuo je i susret Klape na Klisu, a u svom djelovanju vodio je više projekata o hrvatskoj kulturno-povijesnoj i spomeničkoj baštini.

– Susreti Klape na Klisu organiziraju se kontinuirano od 1992. do danas, uz sudjelovanje više desetaka klapskih sastava. Klapski susreti idealna su prigoda za popularizaciju višeglasnoga pjevanja pa je tako i u Klisu osnovano nekoliko klapa. Godine 2000. predstavljen je neprofitni CD Klape na Klisu 1992. – 1999. u produkciji Marina Krešimira Limića. Ova knjiga rekapitulacija je 30 godina djelovanja i doprinos je sjećanju na koncerte ispred župne crkve i na tvrđavi Klis – istaknuo je Srećko Listeš.

Priprema i objavljivanje monografije podrazumijevalo je i prikupljanje opsežne građe koju je trebalo kronološki odabrati i obraditi. Veliku ulogu u svemu imali su i drugi članovi HD-a Trpimir kao i aktualni predsjednik društva Ivica Meštrović.

– Smatramo da monografija ispunjava više svojih zadaća. Kronološki i sustavno objavila je događanja u proteklih trideset godina naših, kliških klapskih susreta. To je kratka povijest jednoga vremena u Klisu za koju se nadam da će se nastaviti i u budućnosti. Da bi se to ostvarilo, nužni su ljudi koji će nastaviti tradiciju te koristim priliku da pozovem sve, naročito mlađe generacije, da se uključe u rad društva. Vjerujem da će ih ova monografija potaknuti – rekao je Ivica Meštrović.

Susret i koncert klapa na Klisu uvijek je i jedna od najznačajnijih manifestacija Kliškog kulturnog ljeta.

– Hvala HD-u Trpimir na dugogodišnjem radu na očuvanju kliške baštine i klapske pjesme. Ovom monografijom dokumentirali su rad i volonterski angažman organizacije Klapa na Klisu, a u vremenu dok nitko nije, skrbili su i o našoj tvrđavi. Hvala im na svemu – naglasio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis. Promocija je završena nastupom muške klape Filip Dević. 

PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže Od jeseni vrtić će imati 10 grupa, za razliku od prošlogodišnjih 9, a novooformljena grupa bit će smještena u prikladan prostor Dječji vrtić Zvončić bilježi rast broja upisanih Svako dijete s oba zaposlena roditelja imat će mjesto u vrtiću Uza same članove orkestra, najveće zasluge za rezultat imaju dirigent, slovenski maestro Miro Saje, ali i profesori puhačkog odsjeka Glazbene škole Zlatka Balokovića Velik uspjeh darovitih glazbenika Puhački orkestar Zaprešić ušao je u najvišu kategoriju hrvatskih orkestara