Izbornik
Naslovnica Općine
Bogat glazbeni program

Ribarski dani u Kopačevu: Držimo se tradicije, ali uvijek je nešto drukčije

Manifestacija je to koju je prije dvadeset i pet godina pokrenula nekolicina entuzijasta
Foto: OPĆINA BILJE
Prvog dana ove manifestacije koja počinje 15. rujna uživat će se u zvukovima sastava Panonia i Starvoice Banda, a za veliko finale tu je Klapa Intrade

Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i ove godine organizira Ribarske dane u Kopačevu. Manifestacija je to na kojoj u tri dana kroz Kopačevo prođe više od petnaest tisuća ljudi željnih etnoambijenta te mirisa i okusa ribe. Kopačani ove dane doživljavaju kao priliku za promociju tradicije i seoskog turizma. Selo tada miriše na fiš paprikaš, šarana na rašljama, štuku u mundiru te specijalitete od divljači, a na brojnim štandovima nude se vlastiti proizvodi kao što je domaća mljevena paprika, med, ajvar, slatkiši i suveniri te domaći kolači. Ljutinu paprikaša može se ublažiti i zaliti graševinom koja poteče s Baranjskog brda, što upotpunjuje užitak. Manifestacija okuplja najveći broj izlagača domaćih proizvoda, od hrane, pića i suvenira.

Posljednje povlačenje mreže
Ribarski dani u Kopačevu prošle su godine prvi put održani tijekom tri dana, a načelnik Općine Bilje Željko Cickaj kaže kako je to kod posjetitelja prihvaćeno vrlo dobro te će tako biti i ovoga vikenda.

– Vikend će biti udaran i pozivam sve da dođu jer ono što smo im pripremili izuzetno je dobro. Ribarski dani zaista su na nivou i teško ih je podići na višu razinu. Ponajprije jer smo ograničeni prostorom. Međutim, držimo se tradicije, zato i jesmo raspoređeni na tri dana kulturnih događanja, degustacije nekih novih jela, jer uvijek bude i nešto drukčije. U principu, sve ono što smo planirali i što smo do sada radili nastavljamo jer Ribarski dani zaista su vrhunska manifestacija Osječko-baranjske županije – najavio je načelnik Cickaj.

Inače, prvi Ribarski dani održani su 1998. godine, a tada su posljednji put potomci nekadašnjih kopačevskih ribara povukli mrežu na Sakadašu i izvukli babuške, štuke i pokojeg šarana. Pojedeni su u slast, a okusi toga prvog poslijeratnog slavlja postavili su temelj za budućnost turizma u Kopačevu.

Brendiranje proizvoda
Manifestacija je to koju je prije dvadeset i pet godina pokrenula nekolicina entuzijasta, a u međuvremenu su prerasli u događaj koji okuplja više od petnaest tisuća posjetitelja. Kopačevo je selo koje se nalazi na obodu Parka prirode Kopački rit, a samo selo ovom je prirodnom fenomenu i dalo ime. Nekada je to bilo selo salasa, profesionalnih ribara pa zato ta ribarska tradicija živi i danas u duhu mještana, a ribarski dani evociraju je na najbolji mogući način.

Prvog dana ove manifestacije, koja počinje 15. rujna, prisutni će uživati u zvukovima tamburaškog sastava Panonia i Starvoice Banda, a za veliko finale i završetak prvog dana prisutni će se moći raspjevati u Klapu Intrade. Tijekom sva tri dana uživat će se u gastroponudi ribljih i lovačkih specijaliteta i sajmu autohtonih proizvoda. Nešto bogatiji program očekuje se u idući dan, u subotu, kada će se i svečano otvoriti 25. Ribarski dani Kopačevo.

Kopačevo je s tri strane omeđeno vodama

Ribarski dani u Kopačevu nisu nikakvo iznenađenje s obzirom na to da je mjesto smješteno na samom obodu parka prirode Kopački rit. Činjenica je i da se nekoć stanovništvo bavilo ribolovom, što je vidljivo i na pročeljima mnogih tradicijskih kuća. Danas se velikim dijelom mještani bave povrtlarstvom i cvjećarstvom, a sve više ih se odlučuje i za razvoj ruralnog turizma. Kopačevo je ušuškano u trstici i šašu i s čak tri strane omeđeno vodama. Sa sjevera ribnjakom i jezerom Sakadaš, s istoka i juga Biljskim jezerom, koje je prirodni nastavak jezera Sakadaš, Kopačevo se čini nestvarnim, kao neko imaginarno mjesto iz stare mađarske narodne priče, a nalazi se svega desetak kilometara od Osijeka i oko pet kilometara od općinskoga središta Bilja.

Nakon toga predviđen je bogat glazbeni program pa će tako nastupati tamburaški sastav Hrvatski sokol, kulturno-umjetnička društava, Slam Jam bubnjarska skupina Radijona, PTE Brass band, NENO BELAN & FIUMENS i The Garden. Zadnjeg dana, u nedjelju, održat će se natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, a za prisutne svirat će tamburaški sastav Nesanica, Aranycsardas band Korođ i Bosutski bećari. Inače, cilj projekta je brendiranje domaćih lokalnih proizvoda s područja Osječko-baranjske županije u svrhu njihove prepoznatljivosti i prepoznavanja regije kroz tradicionalnu gastroturističku ponudu.

ZAVRŠENA je obnova područne škole u Sivici, a to je još jedan dokaz da Međimurska županija ne želi zatvaranje malih područnih školskih odjela, istaknuo je župan međimurski Matija Posavec Svi učenici imat će besplatan prijevoz autobusom ili vlakom Novi val ulaganja u škole, učenicima raznovrsne pogodnosti Odazvalo se pedesetak mladih volontera koji su bojili, brusili, crtali i radili sve drugo što je trebalo u ovome vinkovačkom parku Odazvalo se pedesetak mladih volontera Htjeli smo urediti klupe, ali došlo je mnogo djece pa smo i bojili Organizatori su prošle godine mnogobrojnim posjetiteljima podijelili rekordnih 3000 porcija fiša, a ništa manje, ističu, ne očekuje se ni ove godine Sve je već spremno za 23. izdanje Svetonedeljske fišijade Fiš-paprikaš iz navećeg kotla i natjecanje 40 ekipa u kuhanju ove delicije