Izbornik
Naslovnica Općine
Korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta

Vetma: Godina iza nas je godina rekordnog proračuna!

Uručena su priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli razvoju općine
1/3
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Klis je svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježio Dan općine i Blagdan sv. Roka. Ovogodišnji su laureati općinskih nagrada posthumno nogometni sudac Stjepan Glavina, nogometaš Joško Radić i pjevač Metod Erceg

Povodom Dana općine Klis, koji se slavi na Blagdan sv. Roka, sveca zaštitnika općine, na kliškoj tvrđavi održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Klisa na kojoj su predstavljeni brojni projekti realizirani u protekloj godini te najavljena nova ulaganja.

Milijunski projekti
Otvaranjem gradilišta i početkom radova u sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin Općina je došla na korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti kroz koji će, za dvije godine, stanovnici dobiti moderan komunalni sustav. Investicija vrijedna nešto više od 18 milijuna eura donijet će poboljšanja u opskrbi vodom i odvodnji na području Klisa, a također je važan korak prema modernizaciji infrastrukture.

Uz radove na aglomeraciji intenzivirali su se radovi i na vodoopskrbnom sustavu Vučevica u vrijednosti od oko milijun i 700 tisuća eura. Osim što će služiti stanovnicima, vodoopskrba je predviđena i za radnu zonu u Vučevici i Nastavni centar za vatrogastvo u kojem će se osposobljavati vatrogasci iz Hrvatske i cijele Europe. Najveći centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe gradi se u sklopu projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Italije, a ukupna je vrijednost investicije oko šest milijuna eura. Planiranom dinamikom ide i rekonstrukcija ceste kroz Prugovo, a radovi u vrijednosti tri milijuna eura trajat će cijelu godinu.

– Još jedna godina prošla je u pripremi i provedbi najvažnijih projekata za naše stanovnike, poput vodoopskrbe i odvodnje u Klisu i Vučevici, rekonstrukciji ceste kroz Prugovo te gradnji Regionalnog centra za vatrogastvo u Vučevici. To su najveći, ali jako je puno manjih projekata koji poboljšavaju standard života naših stanovnika, poput otvorenja manjeg i skore gradnje velikog vrtića – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Upravo dobra pronatalitetna politika ono je po čemu je Klis postao prepoznat pa ga bira i sve više mladih obitelji. Brojne projekte, koji znače i ubrzan razvoj općine, omogućio je i rekordan proračun Klisa, koji je u 2022. iznosio 55,5 milijuna kuna. Ključ uspjeha ipak ponajviše leži u realizaciji projekata putem drugih izvora financiranja.

– Sretan sam što će sljedeća godina biti još bolja jer smo uspjeli osigurati dosta sredstava iz EU fondova za važne projekte. Svim stanovnicima naše općine čestitam Blagdan sv. Roka, Dan općine Klis – istaknuo je načelnik Vetma.

– Godina iza nas zaista je bila godina velikih projekata, tri bih izdvojio: aglomeracija zahvaljujući kojoj će naši stanovnici dobiti kanalizaciju i vodu, vatrogasni dom i regionalni centar u Vučevici te cesta kroz Prugovo – rekao je Josip Didović, predsjednik Općinskog vijeća.

Lekcija o svladavanju teškoća
Uručena su i priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli njenu razvoju. Tako je prvu nagradu Općine posthumno zaslužio priznati međunarodni nogometni sudac Stjepan Glavina, koji je preminuo u veljači ove godine pa je nagrada uručena njegovoj supruzi Radojki. Glavina je bio jedan od najboljih hrvatskih nogometnih sudaca koji se tijekom više od dva desetljeća sudačke karijere upisao u nogometnu povijest. Uz to je bio i ponosni Klišanin i u životu mjesta je aktivno sudjelovao.

Druga nagrada Općine Klis dodijeljena je Jošku Radiću, bivšem nogometašu kliškog Uskoka i dobitniku brončane medalje na Olimpijskim igrama gluhih koji je vrhunskim sportskim rezultatom zadužio Klis te pružio važnu lekciju o svladavanju teškoća mlađim generacijama.

Nagrada Općine Klis otišla je i u ruke Metoda Ercega, dugogodišnjeg crkvenog pjevača koji kao pučki pjevač nastavlja čuvati i njegovati kulturnu baštinu. Povodom 50. obljetnice pjevanja u crkvenom zboru 2010. godine ovaj Klišanin dobio je i zahvalnicu pape Benedikta XVI. Uz domaćina, načelnika Jakova Vetmu, sjednici su prisustvovali i Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik iz Bosne i Hercegovine, s kojom je Klis ove godine potpisao sporazum o suradnji i prijateljstvu, Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je izrazio zadovoljstvo što Klis ima pozitivan prirodni prirast.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa Šibenik javni prijevoz šibenik Renesansa javnog prometa u Šibeniku, putnika je sve više Velika Gorica zečji nasipi Velika Gorica Zečje nasipe u Općini Orle gradilo 117 vatrogasaca iz Velike Gorice