Izbornik
Naslovnica Općine
Više od 20 događanja tijekom dva mjeseca

Vetma: Svi problemi i sva rješenja zajednice nalaze se u nama

Naš posao je, bez obzira na razlike bilo koje vrste, osigurati ugodan život svakom stanovniku, rekao je načelnik Jakov Vetma
1/2
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Trideset godina Općine Klis obilježava se iznimno bogatim Kliškim kulturnim ljetom koje je započelo izložbom Općine Klis kroz povijest. U programu su koncerti, predstave, smotra klapa, motosusret, ribarska noć...

Izložbom "Općina Klis kroz povijest" postavljenom u topničkoj vojarni na drevnoj tvrđavi svečano je otvoreno ovogodišnje Kliško kulturno ljeto. Pravi je to način i obilježavanja 30 godina Općine Klis, istaknuo je načelnik Jakov Vetma.

– Trideset godina Općine Klis, nakon što je 1953. ukinuta, razdoblje je u kojem su riješeni mnogi izazovi. Valja se prisjetiti mojih prethodnika, pok. Ivice Perkovića, Josipa Ćalete, pokojnog Mate Pisca, Ljube Marovića i Marka Galića – rekao je Jakov Vetma pozdravljajući okupljene. Osvrnuo se i na današnje stanje.

Revitalizacija tvrđave
– Danas, putem europskih fondova, 40 milijuna eura investicija događa se na našem području, uz niz projekata koji su u fazi pripreme, poput daljnje revitalizacije tvrđave ili novog vrtića za 260 mališana. Zajedničkim radom s Vladom Republike Hrvatske i Županijom splitsko-dalmatinskom došli smo i do najvećeg proračuna u povijesti. Naš posao je, bez obzira na razlike bilo koje vrste, osigurati ugodan život svakom stanovniku. Svi problemi i sva rješenja naše lokalne zajednice nalaze se u nama – poručio je načelnik Vetma.

Na izložbi "Općina Klis kroz povijest" javnosti je predstavljeno više od stotinu dokumenata, predmeta i fotografija koji svjedoče o burnoj kliškoj povijesti. Priredio ju je Klišanin Ante Meštrović koji godinama proučava povijest Klisa i prikuplja vrijednu arhivsku građu.

Uz načelnika općine Jakova Vetmu i predsjednika Općinskog vijeća Josipa Didovića, na otvorenju izložbe i obilježavanju godišnjice osnutka Općine Klis bili su i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja te bivši splitski gradonačelnik i saborski zastupnik Andro Krstulović Opara.

Izložba "Općina Klis kroz povijest" tek je prva u nizu manifestacija ovogodišnjeg Kliškog kulturnog ljeta u okviru kojeg je pripremljen bogat kulturni i društveni program.

Tijekom dva mjeseca Klišane i njihove goste, kojih sigurno neće nedostajati, očekuje više od 20 događanja na različitim lokacijama na području općine. Brojni su koncerti zabavne glazbe, dramske izvedbe, izvedbe dječjih predstava, izložbe, promocije...

Koncertna događanja započela su već održanim koncertom Marka Škugora na kliškoj tvrđavi, a tijekom srpnja koncerte će održati i Neno Belan s Fiumensima te Ivo Perkušić.

Bit će zanimljivo i u četvrtak 13. srpnja kada će se na tvrđavi održati predstavljanje sudionika projekta Hrvatske matice iseljenika i Udruge Stećak "Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske".

Koncerti, predstave, izložbe
Ljubiteljima kazališta ponuđene su predstave Teatra Gavran, kazališne družine Ritam kiše i kazališta Moruzgva. Legendarni alpinist Stipe Božić predstavit će 27. srpnja svoju najnoviju knjigu "Penjačevi zapisi" i održati zanimljivo predavanje o svojim pustolovinama.

Klis, odnosno Kočinje brdo 14. i 15. srpnja bit će domaćin dvodnevnom motosusretu. Bajkeri će se zabavljati uz nastupe Gustafa i Opće opasnosti. Za one željne tradicionalnije zabave, 22. srpnja u Klis Kosi održat će se ribarska večer. Već čuvena smotra Klape na Klisu održat će se 23. srpnja.

Mislilo se i na zabavu najmlađih pa su na programu i dvije dječje kazališne predstave.

U kolovozu će se održati niz koncerata: Nenad Vetma nastupa 3. kolovoza, Marin Linić & Natalie Lemercier 7. kolovoza, Kliški umjetnici će 13. kolovoza održati koncert Velikoj Gospi u čast, a 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka i Dan Općine Klis, pripremljen je cjelodnevni program uz pučku feštu i večernji koncert Daleke obale.

Među brojnim događanjima izdvojimo još likovnu izložbu udruge Art Clissa. Kliško kulturno ljeto završava velikim koncertom iznenađenja na kliškoj tvrđavi 24. kolovoza.

Ulaz na sva događanja je besplatan za sve posjetitelje, izuzev smotre Klape na Klisu i motosusreta na Kočinjem
brdu.

U povodu deset godina rada i djelovanja Agenciju VIA posjetio je i ministar Šime Erlić VIA je jedan od ključnih čimbenika za gospodarski i društveni razvoj grada Deset godina rada Agencije za razvoj i investicije VIA REAKCIJE su bile izuzetno dobre pa će se ove godine u Srednju školu Jastrebarsko upisati i dva učenika više, od jeseni će tako u prvi razred krenuti još 26 logističara Jedinstven koncept povezan s gospodarstvom Upisuje se druga generacija jaskanskih logističara PROJEKT participativnog budžetiranja izravna je demokracija za bolji grad, a provode ga Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA Izravna demokracija u Dubrovniku Građani odlučuju na što će se trošiti gradski proračun