Izbornik
Naslovnica Općine
Jedinstvena vinska arhitektura

Vinatlon privukao 2000 posjetitelja u Zmajevac

POSJETITELJE privlače jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem
Foto: OBŽ
Vrhunska enološka i gastronomska manifestacija u općini Kneževi Vinogradi visoko nas pozicionira na turističkoj karti istoka Hrvatske, ističe načelnik

Pao je rekord - više od dvije tisuće posjetitelja okupilo se na Vinatlonu u Zmajevcu, što tu manifestaciju, čije je treće izdanje nedavno održano, čini jednom od najperspektivnijih vinskih manifestacija istoka Hrvatske.

– Zaista je to vrhunska enološka i gastronomska manifestacija u općini Kneževi Vinogradi koja nas uz brojne druge turističke adute visoko pozicionira na turističkoj karti istoka Hrvatske. Drago mi je što imamo priliku pokazati jedinstvenu vinsku arhitekturu u Zmajevcu, a riječ je o vinskim cestama, odnosno surducima i vinskim podrumima koje zovemo gatorima. To ne postoji nigdje drugdje u svijetu, podrumi su ukopani u brdo, a ne u zemlju – rekao je Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi.

Jedinstveni gatori
Na svega nekoliko kilometara razlike nalazi se jedna od najmodernijih vinarija u ovom dijelu Europe, zatim 500 godina star podrum Belje, panoramske vinske ceste, male obiteljske vinarije sa stoljetnom tradicijom i nepregledni vinogradi okupani suncem.

Malo se koja općina može podičiti takvom vinskom raznolikošću pa ne iznenađuje sve više posjetitelja Vinatlona, kao ni ovogodišnja nagrada na Suncokretu ruralnog turizma održanom u Opatiji kada je šampionom vinskog turizma Hrvatske proglašena upravo Općina Kneževi Vinogradi.

Vinatlon, dakle, na jednom mjestu posjetiteljima nudi široku paletu baranjskih vina, i to u nesvakidašnjem ambijentu surduka. Manifestacija je otvorena konferencijom "Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive" u vinariji Belje.

– Ovo je svojevrsni međunarodni projekt, budući da je uključeno šest zemalja i više od 100 sudionika konferencije i panela kojim se općina pozicionira na turističkoj karti ne samo Baranje i istoka Hrvatske, već i cijele kontinentalne Hrvatske kao vrhunska kontinentalna destinacija – rekao je načelnik Kramarić.

Šampion Dunava
Nakon konferencije na kojoj je 25 gradova i općina iz šest susjednih zemalja potpisalo povelju o suradnji u razvoju vinskog turizma, dodijeljene su prestižne nagrade – šampion Dunava.

Turistima se preporuča da dođu na Dan dvorca Eugena Savojskog, Međunarodne etno susrete u Bilju, Ribarske dane u Kopačevu ili Festival paprike u Lugu Aduti općine Bilje za turiste Ljetovanje u Bilju – gastroužitak, kulturna baština i prirodne ljepote Najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske otvorena je proteklog tjedna, a trajat će dva mjeseca, sve do rujna Otvoreno Osječko ljeto kulture Na 15 gradskih lokacija održat će se čak 76 kulturnih programa PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise