Izbornik
Naslovnica Općine Bilje
Općina Bilje

Zaposleno je 30 žena, a svaka će skrbiti o najmanje šest korisnika

predstavljanje projekta zaželi
Foto: KULTURNO DRUŠTVO LAŠKO LUG
Ukupna vrijednost projekta je 1,485.000 eura za razdoblje od 36 mjeseci. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda te proračuna Republike Hrvatske

Načelnik Općine Bilje Zeljko Cickaj potpisao je 14. veljače ugovor s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije za provedbu projekta "Zaželi – Općina Bilje" iz Programa "Zaželi – prevencija institucionalizacije".

Radionice u naseljima

Ukupna vrijednost projekta je 1,485.000 eura za razdoblje od 36 mjeseci. Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda 85 posto te Državnog proračuna Republike Hrvatske 15 posto.

Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, a specifični cilj je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. Projekt će se provoditi u naseljima Bilje, Kopačevo, Kozjak, Lug i Vardarac.

Održane su promidžbene radionice u svim naseljima provedbe te je na njima predstavljen odobreni EU projekt. Radionice su bile namijenjene svim zainteresiranima, a posebno potencijalnim primateljima usluge potpore i podrške kao i potencijalnim zaposlenicima – pružateljima usluge potpore i podrške. Predstavljeni su uvjeti, rokovi i dokumentacija za što jednostavnije prijavljivanje na javni poziv i uključivanje u projekt, a promidžbene radionice održao je projektni tim partnera provoditelja KD "Laško" Lug. Pozvali su sve osobe u dobi od 65 i više godina te osobe s invaliditetom starije od 18 godina, a koje imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta te koje imaju potrebu za uslugom potpore i podrške u svakodnevnom životu na području općine Bilje da se prijave na javni poziv za iskazivanje interesa. Voditelj programa Milorad Nenadović kaže da su time omogućili pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina kako bi ublažili posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuli socijalnu uključenost i povećali razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Osigurane potrepštine

Na projektu je zaposleno 30 žena, i to za naselja općine Bilje 20 (Bilje 10, Kopačevo 2, Lug i Kozjak 6, Vardarac 2 zaposlenice) i za naselja općine Popovac 10 (Branjina 1, Kneževo 5, Popovac 4 zaposlenice). Svaka zaposlena skrbi za najmanje 6 krajnjih korisnika uz osiguranu podjelu higijenskih i kućnih potrepština.

storyeditor/2024-02-26/bilje_foto_2.jpg Jedan je od najpoznatijih proizvoda baranjskih polja Cijelo desetljeće začinsku papriku proizvode na tradicionalan način Planira se izgradnja biciklističke staze od Blatne ulice kroz Komarčev prolaz te kroz K. Lajoša i nastavak izgradnje uz dvorac, lijevom stranom, kroz Ulicu Š. Petefija Proračun za 2024. godinu iznosi 6,6 milijuna eura Prioritet Općine jest izgradnja Trga bana Josipa Jelačića u Bilju JUNIORSKA EKIPA LEGE predstavljala je našu zemlju na natjecanju World Robot Olympiad Friendship Invitational Tournament u Danskoj Nagrađeno šestero najboljih učenika Osnovne škole Bilje Za studente 50 stipendija, za srednjoškolce 36 stipendija i šest nagrada najboljima