Izbornik
Naslovnica Vijesti
Simbolično u 5 do 12

Brodski aktivist podnio kaznenu prijavu protiv Rafinerije Brod

Petar Bašić, brodski aktivist
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ovih dana navršilo se točno 100 mjeseci od kako je Rafinerija počela raditi i u zrak ispuštati prekomjerne količine otrovnih, kancerogenih i po zdravlje građana opasnih tvari poput benzena, sumporovodika i lebdećih čestica u količinama koje daleko nadilaze propisane granične vrijednosti u EU

Brodski aktivist Petar Bašić predao je jučer  u svojstvu građanina nadležnom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu kaznenu prijavu protiv Rafinerije nafte Brod, direktora i drugih odgovornih osoba ove tvrtke. Prijavu je simbolično podnio u 5 do 12, istaknuvši pritom kako time ispravlja propust nadležnih tijela koja su to trebala učiniti prije njega.

- Ovo je  jedini način da upozorim DORH na kazneno djelo i sudskim putem zaštitim sebe i neutvrđen broj sugrađana koji trpe posljedice protuzakonitog djelovanja – rekao je Bašić. On je dodao kako se ovih dana navršilo točno 100 mjeseci od kako je Rafinerija počela raditi i u zrak ispuštati prekomjerne količine otrovnih, kancerogenih i po zdravlje građana opasnih tvari poput benzena, sumporovodika i lebdećih čestica u količinama koje daleko nadilaze propisane granične vrijednosti u EU.

- Počinitelji kaznenog djela svojim su kontinuiranim djelovanjem protiv ekoloških propisa i svakodnevnim prekomjernim zagađenjem u duljem razdoblju pokazali kriminalnu namjeru nebrige za poštovanje zakona i propisa, te time ugrozili zdravlje i živote velikog broja ljudi u masovnim razmjerima prema članku 177. Zakona o zaštiti okoliša. Premda počinitelji zločina nisu na teritoriju RH, oni su svojim djelovanjem prekršili kazneni zakon RH – rekao je Bašić.