Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Međunarodna suradnja

Gosti iz Subotice boravili u Zagrebačkoj županiji

storyeditor/2024-04-19/c_zg_fo.jpg
Foto: Zagrebačka županija U posjet Zagrebačkoj županiji stiglo ih je 50

Oko 50 sudionika iz Subotice u Republici Srbiji sudjelovalo je u organiziranom obilasku Zagrebačke županije u sklopu projekta međunarodne suradnje Zagrebačke županije i OŠ Milke Trnine Križ te Hrvatske čitaonice iz Subotice.

Boravak je započet edukativnom plovidbom žitnom lađom po Kupi, a zatim su gosti u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina sudjelovali u radionicama izrade tradicijskih ukrasa i mirisnih košarica koje su pripremili članovi UZ Kupa iz OŠ Vladimir Nazor, Pisarovina i Zavičajni muzej Donja Kupčina. U obilasku Zavičajnog muzeja mogli su vidjeti kako se nekada živjelo i probati delicije kraja. Poseban doživljaj bio je posjet spomen-sobi Titanica u Bratini i gdje se saznali zanimljivosti o Stjepanu Turčinu, stanovniku Bratine koji je bio jedan od putnika na Titanicu. Posljednji dan svog boravka proveli su u Općini Križ gdje su posjetili spomen-sobu poginulih branitelja u Galeriji Križ, spomen-sobu Milke Trnine u Vezišću te sudjelovali na nedjeljnoj svetoj misi u župnoj crkvi u Križu. Ovim posjetom realiziran je projekt "Lijepom našom – osnaživanje volonterskog tima Hrvatske čitaonice", a u zajedničkom druženju i razgovoru razmijenila su se iskustva i prijedlozi za unapređivanje ovakve suradnje.

storyeditor/2024-04-19/WhatsApp-Image-2024-04-13-at-13_50_52.jpeg Osim oborinske odvodnje, riješili i kolne prilaze i zelene površine Problem s poplavljenim podrumima u Josipovcu odlazi u zaborav Usvojen je proračun Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000 eura. Župan Igor Andrović osvrnuo se na dio najznačajnijih projekata koji su završeni u godini na izmaku Analiza proračuna Virovitičko-podravska županija lider po izdvajanju za obitelj i djecu Na prostoru kod kapele sv. Jelene i nekadašnjeg pavlinskog samostana u Šenkovcu održana je promocija monografije "Apostoli Insulani. Crkveni red pavlina u Međimurju i integralna studija matičnog samostana" Povijest Tiskana monografija o pavlinima u Međimurju