Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Povratak krivolovaca

HEP otkrio i uklonio ilegalne lovačke čeke na jezeru hidroelektrane Varaždin

Jato dravskih gusaka
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Udruga BIOM iz Zagreba pozvala je građane da ilegalne objekte i svaki nedopušteni lov prijavljuju policiji

U akumulacijskom jezeru hidroelektrane Varaždin, tzv. Ormoškom jezeru, djelatnici HEP-a proteklih su dana uklonili ilegalno postavljene lovačke čeke pokraj kojih je nabacan kukuruz u zrnju kako bi se namamile ptice vodarice koje tu obitavaju.

Nakon dvije mirne zime krivolovci su se tako ponovno vratili na to područje. HEP je, naime, na akumulaciji HE Varaždin i prije nekoliko godina prema nalogu inspekcije uklonio ilegalno postavljene čeke, i činilo se da se takvi slučajevi više neće ponoviti, to više što je Prekršajni sud u Čakovcu lovozakupnika s varaždinskog područja kaznio s 15.000 kuna, a odgovornu osobu s dodatnih 5000 kuna zbog upotrebe nedopuštenih sredstava u lovu.

Pucali i na divlje patke

– Tog lovozakupnika to nije pokolebalo jer je ionako pola te kazne platila Varaždinska županija putem isplaćenih 8050 kuna na ime povrata dijela lovozakupnine – ističu u udruzi BIOM iz Zagreba, koja je podigla prijavu zbog krivolova u općinama Cestica i Vinica.

Tvrde da je Varaždinska županija time “subvencionirala plaćanje kazni za krivolov”. U kaznenoj prijavi iz 2013. navodi se da su slovenski ornitolozi uočili lovne čeke na hrvatskoj strani jezera. Krivolovci su puštali zvučne snimke glasanja gusaka kako bi ih privukli na domet pušaka. Pucali su i na divlje patke, velike vrance (kormorane) i galebove, koristili su za vabljenje i plastične plutajuće mamce, ali i dvije žive ženke patke gluhare vezane užetom u blizini čeka. Sve je to zakonom zabranjeno, pa su Slovenci o tome obavijestili hrvatske kolege.

Slovenci proglasili rezervat

Ptice vodarice zbog krivolova su pobjegle s gornje dvije trećine jezera, dok je na dijelu uz branu ostalo tek nešto više od tisuću jedinki, uglavnom pataka gluhara i pataka batoglavica.

Zanimljivo je da je Slovenija sa svoje strane proglasila ornitološki rezervat na kojem provodi projekt LIVEDRAVA vrijedan nekoliko milijuna eura, koji sufinancira Europska komisija. Uz ostalo, prati se stanje ptica na donjem toku Drave u Sloveniji, ali i na akumulacijskom jezeru.

– Prošle dvije zime na Ormoškom jezeru bilo je mirno i nije se pucalo pa se broj ptica oporavio. Nažalost, sad su se čeke ponovno pojavile – upozoravaju u BIOM-u, koji poziva građane da policiji prijavljuju sve podignute ilegalne objekte i krivolov.