Izbornik
Naslovnica Vijesti
Brođani Hlapić i Lima rade dokumentarac

Na svom Giro d’Italia promovirali smo djela I. B. Mažuranić

Filip Mrvelj i Krešimir Herceg
Foto: Privatna arhiva
Brođani Filip Mrvelj i Krešimir Herceg su se tijekom svoje biciklističke avanture provezli kroz dvije talijanske regije - Toskanu i Lacij, a putovanje su nazvali Giant Boot (Velika čizma) jer su vozili Italijom koja na karti izgleda kao čizma, a Hlapić je postolar

Brođani Filip Mrvelj i Krešimir Herceg, poznatiji kao Hlapić i Lima, završili su svoju drugu veliku biciklističku avanturu tijekom koje su promicali djela Ivane Brlić-Mažuranić. Putovanje su nazvali Giant Boot (Velika čizma), jer su vozili Italijom koja na karti izgleda kao čizma, a Hlapić (Mrvelj) je postolar.

Svoj amaterski “Giro d’Italia” provezli su kroz kroz dvije talijanske regije – Toskanu i Lacij, obišavši gradove bogate kulturne baštine poput Firence, Pize, Rima, Siene... Najviše ih se dojmila Siena sa svojim 800 godina starim festivalom i konjičkim natjecanjem Palio, na kojemu sudjeluju predstavnici svih gradskih četvrti i koji se smatra događajem godine.

– Nismo uspjeli uživo pratiti utrku jer smo cijeli dan vozili uzbrdo i stigli smo tek pola sata prije početka, kada su već sva mjesta bila popunjena. Međutim, gledanje na velikom ekranu nije bilo ništa manje zanimljivo. Doživjeli smo nešto što nikada prije nismo – tučnjavu, gomilu emocija, plač, veselje... Lokalno stanovništvo kaže da je tog dana u Sieni dopušteno doslovno sve i uistinu je tako – kaže Herceg. Projekt “Bike Adventures of Hlapich & Lima“ svojim nazivom podsjeća na kultno djelo najpoznatije hrvatske dječje spisateljice “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” koje je, kao i većinu svojih priča, napisala u Slavonskom Brodu.

Stotinu kilometara dnevno

Dvojica pustolova biciklima su prešla više od 750 kilometara, a vožnja je trajala osam dana. Iako su za sobom ostavljali po stotinu kilometara dnevno, kad god je to bilo moguće nastojali su uspostaviti interakciju sa svojim domaćinima. Upoznali su mnogo zanimljivih ljudi, a od velike količine videomaterijala koji su snimili nastat će i dokumentarni film.

Kako sami kažu, za detaljno razgledavanje i proučavanje svakog od gradova trebalo bi najmanje tjedan dana, a oni su ih zbog stalne strke s vremenom morali obilaziti za jedno prijepodne. Ipak, slikanje pokraj Kosog tornja u Pisi nisu propustili.

– Samo je jedan toranj. Opasno se nakrivio pa smo ga pokušali ispraviti barem za potrebe fotografiranja. Međutim, ispod je bilo mnoštvo ljudi pa smo iz straha da se ne sruši na njih odustali – smije se Mrvelj. Putovanje je proteklo bez većih problema, osim napornih uspona i jakog vjetra koji ih je pratio zadnja dva dana. Morali su voziti i autocestom, a pedaliranje pokraj automobila koji jure 130 na sat nije nimalo ugodno. Ipak, “izlet” u Italiju toplo preporučuju svakom zaljubljeniku u pustolovine i biciklizam.