Izbornik
Naslovnica Vijesti
Načelnici u lovu na sedmi mandat:

'Nedostaju mi dvije godine do mirovine, zar da sad idem tražiti novi posao!?'

Dragutin Lisjak, načelnik općine Domašinec
1/4
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Dragutin Lisjak i Milivoj Kurtov zatražit će podršku birača u Domašincu i Pakoštanima

Dragutin Lisjak, načelnik međimurske općine Domašinec, bez uvijanja prizanje da po novi, sedmi mandat, ide zbog toga što mu do mirovine nedostaju dvije godine.

- Cijeli sam radni vijek proveo na Općini, prvo kao tajnik bivše Mjesne zajednice, a onda i kao načelnik. Zar da sad idem negdje tražiti novi posao na dvije godine? - ističe Lisjak (64), strojobravar po struci. Pa nije valjda, pitamo ga, da je to jedini motiv za novu kandidaturu? Ma nije, odgovara, želi završiti neke projekte. Prije svega, izgradnju školsko-sportske dvorane i kanalizacije. Lisjak je nezavisni načelnik, nije član ni jedne stranke.

- Vidjet ćemo što će birači odlučiti u svibnju. Želja mi je povući novac iz EU fondova, pa već sad radimo na tome 200 na sat - dodaje Lisjak, član neformalnog "Kluba 5+", koji okuplja tridesetak gradonačelnika i načelnika s pet i više mandata. Raspitali smo se što ih motivira da se ponovno kandidiraju.

- Želim završiti projekte koje sam si zacrtao kad sam ulazio u politiku. Dosad smo puno ulagali u infrastrukturu, i to onu podzemnu, a sad treba to sve finiširati, da se vidi što je sve napravljeno. Ima tu malo i sebičnosti jer ne želim taj finiš prepustiti nekome drugome. Naravno, birači će odlučiti - veli ekonomist Milivoj Kurtov, HDZ-ov načelnik Pakoštana u Zadarskoj županiji. Ne želi, prevedeno, da nakon svega odrađenog "vrhnje" pokupi netko drugi. A i plaća je, dodali bismo, dobra, i sigurna. I on u svibnju ide po sedmi mandat. Volio bi osjetiti zadovoljstvo turista koje će privući buduća igrališta za golf  i "hrvatski Gardaland" u susjednom Biogradu na Moru, koji se dijelom dotiču i Pakoštana. Otvaraju se i EU fondovi...

Nedovršeni projekti i poslovi

- Gledajte, imam 53 godine, a kažu da je čovjek od 35 do 55 najproduktivniji. Znači, imam još par godina u najboljoj kondiciji - dodaje. Marica Jančić, HDZ-ova načelnica općine Marija Gorica u Zagrebačkoj županiji, jedina žena u "Klubu 5+", lani je rekla da neće po sedmi mandat, no sad o tome ne želi govoriti.

- Neka to ostane tajna do trenutka kad će trebati objaviti. Ne bih htjela da me se do tada spominje - kaže. Tajnovit je i načelnik međimurske općine Donji Vidovec Josip Grivec (HSLS), koji suzdržanost obrazlaže stranačkim pregovorima. Hoće li po sedmi mandat na čelu općine ili u neku drugu kombinaciju, doznat će se uskoro. I njemu su motiv za ostanak u politici nedovršeni projekti i poslovi.

- Svojedobno sam mislio da su tri mandata sasvim dovoljna, no stranka me nagovorila da se i dalje kandidiram, da ne ostanemo bez načelnika. I eto me pri kraju šestog mandata - kaže Grivec.