Izbornik
Naslovnica Vijesti
Legendarni vlak

Obnavlja se dio željezničke povijesti – jedini hrvatski Ćiro

Legendarni vlak Ćiro
1/7
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Riječ je o jedinoj cjelovito sačuvanoj kompoziciji, sastavljenoj od lokomotive i tri vagona, koji je proglašen i kulturnim dobrom, a mjesto na kojem će biti izložen odabrat će građani putem društvenih mreža

U brodskom Remontu pružnih vozila (RPV) uskoro će završiti obnova prvog vagona legendarnog Ćire, jedinog sačuvanog dijela nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice, koji je povezivao poljoprivredne uprave s tvornicama za preradu sirovina. Vlak je upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara, a sada se iz Belog Manastira vratio u “mjesto rođenja”, s obzirom na to da je 1952. proizveden u Slavonskom Brodu.

Riječ je o jedinoj cjelovito sačuvanoj kompoziciji u Hrvatskoj, sastavljenoj od lokomotive i tri vagona. – Cilj je projekta sačuvati hrvatsku kulturnu baštinu i dovesti vlak u prvobitni izgled, da bi generacije koje dolaze mogle vidjeti kako se nekada vozilo našim željeznicama te kako su ljudi živjeli i putovali – kaže Jakob Mađarević, voditelj prodaje i marketinga u RPV-u. Obnovu prvog vagona financiraju Beli Manastir i Ministarstvo kulture, ali pokretači inicijative nadaju se da će već nagodinu početi “kapati” i sredstva iz fondova EU. Mjesto na kojemu će biti izložen izabrat će Baranjci glasovanjem na društvenim mrežama, a kao jedna od najpogodnijih lokacija spominje se obližnje Šećeransko jezero s improviziranom prugom.