Izbornik
Naslovnica Vijesti
Park prirode Lonjsko polje

Uzgoj turopoljske svinje za razvoj Lonjskog polja

Turopoljska svinja u Lonjskom polju
Foto: Večernji list
Proteklih godina povećan je broj svinja, sve se više poljoprivrednika bavi uzgojem, broj je narastao sa 16 na 25 uzgajivača

Park prirode Lonjsko polje nastoji promovirati proizvode od turopoljske svinje, koje se na području ovog parka drže na otvorenim prostorima. Proteklih godina povećan je njihov broj, sve se više poljoprivrednika bavi njihovim uzgojem, a park prirode pokrenuo je projekt „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“.

Lonjsko polje Centar Crna roda Osekovo Još jedan ulaz u Park prirode Lonjsko polje

Očuvanje pasmine

– Cilj je projekta očuvanje turopoljske svinje, jedne od najstarijih pasmina svinja u Europi te njezina tradicijskog načina uzgoja u Parku prirode Lonjsko polje, Posavini i Turopolju. Kako bismo u tome uspjeli, posljednje smo dvije godine radili na razvoju asortimana proizvoda od turopoljske svinje te ih pripremali za izlazak na tržište. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje zainteresiranim je poljoprivrednicima s ovih područja darovala mlade turopoljske svinje i educirala ih kako se na najbolji način baviti njihovim uzgojem – istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, dodavši da su uspjeli broj uzgajivača ove pasmine svinja povećati sa 16 na 25.

Na početku projekta uzgajivači su imali stotinjak krmača turopoljske svinje koje su ove godine dobile tristotinjak mladih što je odlično za daljnji razvoj uzgoja. Turopoljska svinja savršeno se uklapa u postojeći ekosustav hrastovih šuma i poplavnih pašnjaka Lonjskog polja koristeći pri tome prirodnu hranu. U parku prirode odlučili su se za ovaj projekt da bi zadržali stanovnike ruralnih područja Lonjskog polja.

– Uzgoj i proizvodnja delikatesa od turopoljske svinje održivi su što dijelu lokalnog stanovništva omogućuje zaposlenje i dohodak – dodaje Stanivuković koji ističe da su proizvodi traženi zbog svojih nutricionističkih vrijednosti te ekološkog uzgoja, pa i cijena koja je nekih 20 posto veća od „obične“ svinjetine ne utječe na plasman proizvoda.

Registracija zaštitnog znaka

Predstoji još pokretanje postupka registracije zaštitnog znaka proizvoda od turopoljskih svinja te gradnja zajedničkog pogona za preradu mesa na području Lonjskog polja.

Turopoljske svinje Degustacija suhomesnatih proizvoda Špek turopoljske svinje vole i Barišić i Bandić