Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Zagrebačka županija

475 tisuća eura za udruge: Dajete dodanu vrijednost i činite život ljepšim

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava Zagrebačka županija je u prostoru Vršilnice zaprešićkih Novih dvora okupila predstavnike udruga
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Održana je i radionica "Osnaživanje civilnog društva", namijenjena udrugama braniteljskog, zdravstvenog, socijalno-humanitarnog i sličnog značaja

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava Zagrebačka županija je u prostoru Vršilnice zaprešićkih Novih dvora okupila predstavnike udruga. Održana je i radionica "Osnaživanje civilnog društva", namijenjena udrugama braniteljskog, zdravstvenog, socijalno-humanitarnog i sličnog značaja.

100 tisuća eura više

Na radionici o mjerilima za udruge koje za provedbu svojih programa i projekata koriste sredstva iz javnih izvora govorila je zamjenica ravnatelja u Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske Vesna Lendić Kasalo, dok je "Program Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021. – 2027.: mogućnosti financiranja za suvremenu i učinkovitiju javnu upravu i razvoj lokalnih zajednica" predstavila viša stručna savjetnica u Odjelu za programe EU i međunarodnu suradnju u Uredu za udruge Vlade RH-a Željka Markulin.

– Zagrebačka županija za rad udruga zdravstvenog, humanitarnog i socijalnog karaktera u proračunu za 2024. godinu osigurala je 475 tisuća eura, što je 100 tisuća više nego ove godine – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec, ističući nemjerljiv doprinos udruga civilnog društva u razvoju i unapređenju kvalitete života ranjivih skupina društva.

– Upravo je ovdje vidljivo da Zagrebačka županija stoji iza svojih udruga, da one imaju kvalitetne i dobre programe te da kroz svoje projekte stvaraju dodanu vrijednost Zagrebačkoj županiji te čine život ljepšim i kvalitetnijim – izjavio je zamjenik Kolarec. Više o poziciji udruga i EU fondova ispričala je Vesna Lendić Kasalo rekavši da je iznimno važno upoznati se s programima EU fondova.

Nova partnerstva

– Ovdje je riječ o financiranju programa i projekata kojima se osnažuje suvremena javna uprava i razvoj jedinica lokalne samouprave iz programa Unije "Građani, jednakost, prava i vrijednosti". Važno je naglasiti da potencijalni prijavitelji na taj fond EU mogu biti i lokalne jedinice samouprave, organizacije civilnog društva kao i sve druge neprofitne institucije te je iznimno važno upoznati se s elementima tog programa – objasnila je Lendić Kasalo. U glazbenom dijelu programa nastupili su korisnici Udruge Ivančica, udruge za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama iz Zaprešića, koji su odmah na početku izazvali ovacije publike. Jelena Ferin iz Udruge "Srce" Sveti Ivan Zelina naglasila je važnost ovakvih susreta.

– Vjerujem da će biti poučno i da ćemo u svakom slučaju naučiti nešto novo, steći nova poznanstva, vidjeti nešto što još nismo vidjeli, ali i osigurati možda neka nova partnerstva. Javljamo se na sve natječaje koje raspisuje Zagrebačka županija, a zaista moram kazati da podrška koja je nama potrebna dolazi upravo od Županije – izjavila je Jelena.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA osigurala je dodatnih 207 tisuća eura kako bi svaki korisnik dobio do maksimalno 90 posto iznosa prijavljene štete Sredstva za pomoć obiteljima čiji su domovi stradali u olujnom nevremenu Za sanaciju obiteljskih kuća stradalih u srpanjskoj oluji 4,7 milijuna eura U DUHU blagdana lokalna zajednica pokazala je snagu zajedništva i solidarnosti Pjesme, recitacije i igrokazi "Knežev advent" – čarolija Božića u srcu Baranje GOST IZNENAĐENJA bio je kvizaš Dean Kotiga, koji je kratkim kvizom provjerio znanje profesora iz raznih kategorija, a svakome tko je točno odgovorio uručen je mali znak pažnje Gost iznenađenja bio je kvizaš Dean Kotiga Priznanja učiteljima za trud i vrijeme koje su dali djeci