Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dobrodošlica stipendistima, iseljenicima i njihovim potomcima koji uče hrvatski jezik na Sveučilištu u Splitu

Boban: Cilj nam je da budete primjer programa 'Povratak korijenima'

Učenje stranog jezika
Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zaželio je dobrodošlicu stipendistima za učenje hrvatskoga jezika.

– Cilj nam je da oni budu primjer našega programa "Povratak korijenima". Kontakt s njima bit će okosnica realizacije toga projekta. Pomoći ćemo im pri smještaju i studiranju. Nadam se da će oni ostati u svojoj domovini – rekao je župan Boban.

S ciljem učenja hrvatskoga jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je za akademsku godinu 2023./24. dodijelio ukupno 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj, navela je Ivanka Kuništić iz ovoga ureda.

– Radi se o potomcima naših iseljenika, a gotovo 70% ima korijene u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Smatramo da je ovo jedinstvena prigoda da se svi okupe i prepoznaju prednosti ove županije – rekla je Kuništić.

Ovogodišnji ljetni semestar tečaja učenja hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Splitu okupio je 56 stipendista, a to je dvostruko veći broj u odnosu na prethodne godine.

Stipendistica Mariana Glavinich Luraschi je prije pet godina došla u Hrvatsku, zemlju svojih predaka, i u njoj ostala.

– Učila sam hrvatski jezik, arhitektica sam i sada radim i živim u Splitu. Stipendija mi je pomogla kako bih živjela i učila hrvatski jezik, ali i kako bih ostala živjeti ovdje. To je uvijek bio moj san – rekla je stipendistica Mariana Glavinich Luraschi.

storyeditor/2024-03-15/cjelodnevne_skole.png Uključene su škole iz Kamešnice, Selaca, Zagvozda, Krivodola i Obrovca Sinjskog Župan Boban i čelnici Svjetske banke o projektu cjelodnevne škole storyeditor/2024-03-07/f16eb527-11d7-4942-9819-fb2a7e6fc75b.jpeg Škola u Sutivanu bit će jedna od prvih koja će prijeći u jednosmjensku nastavu Velika ulaganja na Braču, za splitsko-dalmatinske otoke predviđeno 35 mil. eura storyeditor/2024-03-07/WhatsApp_Slika_2024-03-07_u_15_38_20_a04c8509.jpg U uređenje zdravstvene stanice Lovreć uloženo je 200.000 € U Lovreću obnovljena ambulanta, a grade se igralište, vrtić i cesta