Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
virovitičko-podravska županija

Čak 89 novih tvrtki otvoreno u županiji ove godine

Dobitnici priznanja su IIC Intelligent Industrial Concepts d.o.o. Slatina, Jukić d.o.o. Čađavica, Hrvatski duhani d.d. Virovitica
Foto: Kristijan Toplak
Kao Županija mjerama smo pomagali poduzetnicima da budu produktivniji. Izdvojili smo 150.000 eura za potpore male vrijednosti za poduzetnike, istaknuo je župan Andrović na dodjeli "Zlatne kune"

Dodijeljene su najvažnije gospodarske nagrade, "Zlatna kuna" Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Virovitica – za Virovitičko-podravsku županiju za rezultate postignute u 2022. godini. Dobitnici priznanja su IIC Intelligent Industrial Concepts d. o. o. Slatina, Jukić d. o. o. Čađavica i Hrvatski duhani d. d. Virovitica.

Pozitivni pokazatelji

O gospodarskim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu na početku je govorio Zlatko Pleša, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica. Statistika je jasna: gospodarstvo Virovitičko-podravske županije u 2022. godini zabilježilo je pozitivne pokazatelje.

– Rast ukupnih prihoda naših poduzetnika rastao je 26,6 posto i on je u protekloj godini iznosio 7,1 milijardu kuna, a broj poduzetnika rastao je četiri posto, bilo ih je ukupno 1300, od čega je njih 98 posto mikro ili malih poduzetnika – naglasio je Zlatko Pleša, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica.

Najbolji financijski rezultat ostvaren je u kategoriji srednjih poduzetnika.

– Najveći prihodi ostvareni su u prerađivačkoj industriji, čiji je udio u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije 39 posto. On je u 2022. godini bio 2,8 milijardi kuna – dodao je Pleša.

Na tom pozitivnom tragu je i ova godina, od 1. siječnja na području Virovitičko-podravske županije osnovano je 89 tvrtki.

Ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva jedna je od glavnih zadaća Virovitičko-podravske županije, istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Vjerujem da su ove nagrade velik poticaj za još bolji rad, ali i veliki imperativ drugima da budu još bolji. Veseli činjenica da su ove godine dobitnici neka nova lica, što znači da imamo širok spektar gospodarstva na području Virovitičko-podravske županije i mogu reći da, slušajući ove rezultate, možemo biti izuzetno sretni. Upravo su ljudi ključ uspjeha, jer onda i mi možemo biti uspješna sredina. Kao Županija mjerama smo pomagali poduzetnicima da budu produktivniji. Izdvojili smo 150.000 eura za potpore male vrijednosti za poduzetnike, dobilo ju je njih 46, a izdvojili smo i 100.000 za potpore u poljoprivredi koju je dobilo 96 poljoprivrednika. Važno je napomenuti i naše potpore poduzetnicima početnicima, ulaganje u poduzetničke inkubatore, projekte navodnjavanja… Sve to donosi pozitivne priče i pozitivne ekonomske pokazatelje Virovitičko-podravske županije – istaknuo je župan Igor Andrović.

U kategoriji "Malo trgovačko društvo" priznanje je pripalo tvrtki IIC Intelligent Industrial Concepts d. o. o iz Slatine. Osnovani su 2017. godine, a bave se izradom i proizvodnjom elemenata za proizvodne pogone autoindustrije. Na njihovoj listi uspješne suradnje niska je automobilskih giganata – Audi, Daimler, VW, Ford, Jaguar… Uz moderne tehnologije, trenutačno zapošljavaju desetero djelatnika.

Najbolje "Srednje trgovačko društvo" je Jukić d. o. o. iz Čađavice. Osnovani su 2005. godine, bave se ratarskom proizvodnjom na površini od 400 hektara. Bave se uzgojem ratarskih kultura, ali i uslužnim djelatnostima u biljnoj proizvodnji, otkupom i transportom žitarica. Uz poljoprivredu proizvodnju tvrtka se bavi i prodajom poljoprivrednih strojeva i alata, traktora kombajna i ostalih poljoprivrednih strojeva. Imaju i vulkanizersku radionicu, ali i trgovinu tekstilnih proizvoda brenda Amadeus Plus. U tvrtki trenutačno radi 57 djelatnika.

Najvažnija nagrada

U kategoriji "Veliko trgovačko društvo" "Zlatna kuna" je dodijeljena Hrvatskim duhanima d. d. Virovitica.

Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu British American Tobacco Grupe (BAT), najveći su hrvatski otkupljivač duhana koji već 65 godina uspješno organizira proizvodnju duhana na podravskim i slavonskim poljima. U 2022. godini su otkupili ukupni volumen od 5,160.000 kilograma duhana te se mogu pohvaliti da kao obrađivač duhana postižu najbolje rezultate obrade unutar cijele BAT Grupe. Svoj duhan izvoze u deset zemalja Europe. Izvoz duhana prošle godine iznosio je 77 posto ukupnih prihoda, gotovo 21 milijun eura.

Izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore te potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je kako je "Zlatna kuna" najvažnija nagrada u Hrvatskoj.

– Sve tvrtke koje dobiju nagradu znaju da su morale proći stroge kriterije. Također, u zadnjih nekoliko godina, počevši od pandemije, dodjela ove nagrade svojevrsno je priznanje za krizni menadžment jer je u takvim uvjetima i teškom situacijama trebalo očuvati poslovanje i postići vrhunske rezultate. Vladini paketi mjera bili su važni, sada je i kreditni rejting povećan, ušli smo u Schengen, a što nas očekuje u budućnosti tek ostaje vidjeti. Pohvalio bih podatak da imamo rast industrijske proizvodnje u preradi duhana na ovom području i vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti s potporama ovoj specifičnoj proizvodnji – naglasio je Kovačević.

Među njih 505 sedmero je iz Virovitičko-podravske županije Svjetski dan učitelja Nagrađeno sedam učitelja iz županije U voznom parku Zavoda ukupno su 32 vozila, a u posljednjih pet godina, zajedno s ova dva, Županija im je nabavila 16 novih vozila Župan uručio ključeve Dva nova vozila Zavodu za hitnu medicinu Slavonija i Lika uvijek su bili "jedno srce", a u središtu Gospića predstavili smo se s proizvodima koji predstavljaju naš zavičaj, rekao je župan Anušić Na "Jeseni u Lici" raskoš proizvoda iz Virovitičko-podravske županije U Gospiću pčelari, destilerija, uljari, voćari i nagrađivana slastičarka Sandra Jadek