Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Svečano potpisan ugovor za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom

Centar u Biljanima Donjim trebao bi biti gotov 2022.

Foto: Zadarska županija
Ovim projektom prikupljanje otpada bit će riješeno na suvremen i kvalitetan način – župan Longin

U Zadru je potpisan ugovor o projektiranju i izgradnji zadarskog Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Ugovor su potpisali Dino Perović, direktor zadarske tvrtke Eko i Janez Škrabec u ime slovenske tvrtke Riko koja je nakon višegodišnjeg javnog natječaja dobila posao vrijedan 368 milijuna kuna. Investiciju sa 70% iznosa pokriva kohezijski fond EU, 20% financira Fond za energetsku učinkovitost, a preostalih 10% obveza je Grada Zadra, Grada Benkovca i Zadarske županije te gradova i općina s njezina područja i dijela Ličko-senjske županije.

Županijski dani 2019. U 24 dana sportski događaji, izložbe, predstave, tečaj glagoljice, ekološke akcije čišćenja...

– Ovo će biti pionirska prekretnica na području naprednog prikupljanja i obrađivanja otpada u Hrvatskoj, ali i u cijeloj regiji. Na 46 hektara dobit ćete postrojenje s najboljom raspoloživom tehnologijom čiji kapaciteti MBO obrade iznose 88.000 tona otpada godišnje – rekao je Janez Škrabec u ime izvođača radova i najavio kako će radovi biti završeni 2022. te će postrojenje u iduće dvije godine biti pod nadzorom tvrtke Riko.

– Gradnja CGO-a i sustava za prikupljanje i recikliranje otpada te zatvaranje 200 divljih deponija na području ZŽ-a tri su projekta kojima će biti riješeno prikupljanje otpada na suvremen i kvalitetan način – rekao je zadarski župan Božidar Longin.

– Na putu smo učinkovitog gospodarenja otpadom, pri čemu su centri za gospodarenje otpadom završna faza tog sustava. Još moramo poraditi na odvajanju otpada na kućnom pragu, u čemu smo 2017. imali samo 28 posto – izjavio je ministar Tomislav Ćorić. 

Svečano je proslavljen dan Sveučilišta u Zadru Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zadru, rektorica Vican poručila: ‘Na obrazovanje ne gledamo kao na uslugu, nego kao na poziv’ Priznanje Vrsaljko, Modrić, Subašić i Livaković počasni su građani Zadarske županije