Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Posebna pravila za one koji su preboljeli koronavirus

Darivanje krvi do kraja mjeseca u Jstrebarskom i Ivanić-Gradu

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Sljedećeg tjedna ekipe Crvenog križa bit će stacionirane u Velikoj Gorici

Društva Crvenog križa Zagrebačke županije tijekom cijelog siječnja provode redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi na više lokacija. Do kraja mjeseca posjetit će još Jastrebarsko i Ivanić-Grad  u četvrtak. Sljedećeg ponedjeljka ekipe će biti stacionirane u Velikoj Gorici.

Potpuni raspored termina i lokacija mogu se pronaći na web-stranicama Županije, a ondje također stoje i neke napomene vezane za to tko i pod kojim uvjetima može donirati krv, s obzirom na aktualne epidemiološke mjere i osobne statuse cijepljenja.

Donirati tako ne mogu, na razdoblje od 14 dana, osobe koje su preboljele COVID-19, računajući period od izlaska iz izolacije, a 
asimptomatski bolesnici mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje. Oni koji su bili u samoizolaciji mogu pristupiti darovanju nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome.

Odgoda se ne odnosi  na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv. Osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske mogu darovati krv ako zadovoljavaju zahtjeve Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska prekograničnih prijelaza RH.