Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Župan na ustoličenju srijemskog biskupa Fabijana Svaline

Dekanić: Nastavite kao do sada poticati međureligijski dijalog

Foto: VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA
Novoustoličeni biskup Svalina do sada je bio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, a donedavno je obnašao i dužnost ravnatelja Hrvatskog Caritasa, kao i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić prisustvovao je u katedrali u Srijemskoj Mitrovici, manjoj bazilici sv. Dimitrija, svečanosti ustoličenja novog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline. Papa Franjo imenovao je biskupom koadjutorom mons. Svalinu u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji.

Novoustoličeni biskup Svalina do sada je bio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, a donedavno je obnašao i dužnost 
ravnatelja Hrvatskog Caritasa, kao i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže.

Ustoličenje biskupa Svaline proveli su tajnik Svete Stolice za odnose s državama i glavni zaredatelj nadbiskup Paul Richard Gallagher, zajedno sa suzaredateljima nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim mons. dr. Đurom Hranićem  i biskupom srijemskim mons. Đurom Gašparovićem.

Svetu misu slavilo je više od 20 nadbiskupa i biskupa, u zajedništvu s pedesetak svećenika. Nazočna su bila i dvojica episkopa Srpske pravoslavne crkve.

Dekanić je ovom prilikom čestitao novom biskupu mons. Svalini na imenovanju i novoj časnoj dužnosti te mu zaželio da u svojem pastirskom radu nastavi poticati međureligijski dijalog u Vojvodini, kao što je do sada to činio i u Hrvatskoj. Ovo je još jedan dokaz povezanosti s Hrvatima u Vojvodini.