Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
uspješna intervencija

Djelatnici HEP-a spasili mladu rodu

1/3
Foto: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
Naime, mlada roda nije mogla hodati, niti letjeti, jer joj je oko obadvije noge bila zapletena špaga za baliranje

Djelatnici HEP-a pomogli su u spašavanju mlade rode u Čigoču, u Lonjskom polju. Da se nešto neobično događa s rodom primijetila je mještanka Snježana Sever iz Čigoča, na krovu čije se štale nalazi gnijezdo s rodama. 

Revitalizacija Donje Posavine Park prirode Lonjsko polje U Čigoču se gradi Ornitološki centar, a obnavlja se i kurija Oberhofer-Hangi

Naime, mlada roda nije mogla hodati, niti letjeti, jer joj je oko obadvije noge bila zapletena špaga za baliranje. Uspješnom intervencijom djelatnika HEP-a, Terenske jedinica Sunja te djelatnika Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, špaga je u srijedu razrezana i rodi su oslobođene noge.

"Iako je mlada roda nakon intervencije vidno iznemogla i u stresnom stanju, nadamo se njenom brzom oporavku, koji će pratiti vlasnica Snježana Sever i djelatnici Javne ustanove. Ovom prilikom zahvaljujemo djelatnicima HEP-a koji su pored velikih intervencija nakon olujnog nevremena osigurali vozilo s korpom za prilazak gnijezdu. Također zahvaljujemo svim stanovnicima Parka koji budno prate i paze na naše zaštićene vrste te ovom prilikom apeliramo na nesavjesne građane da na okućnicama i livadama ne ostavljaju špage i ostale materijale neorganskog porijekla." - poručuju iz Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

PROLJEĆE U KOPAČKOM RITU Veliki broj turista i ljubitelja prirode dolazi promatrati razne vrste ptica

Inače, selo Čigoč, u kojem se obavila ova akcija spašavanja mlade rode, službeno od 1994. nosi naziv prvog europskog sela roda. U njemu živi više bijelih roda nego stanovnika i prema broju gnijezda ovo mjesto ima najbrojniju populaciju roda u Europi. Ove godine selo je proslavilo 25. obljetnicu proglašenja, a do 2022. godine će u Čigoču biti izgrađen i ornitološki centar.

Centar će imati izložbeno-interpretacijski prostor, laboratorije za ornitološka istraživanja te trg s amfiteatrom. Uredit će se i edukativni park te opservatorij za promatranje ptica. U projektu izgradnje vrijednom 40 milijuna kuna - koji će s više od 75 posto financirati EU fondovi, zajednički sudjeluju Park prirode i Grad Sisak.

Također, močvarno područje Parka prirode Lonjsko polje najveće je takvo zaštićeno područje u Hrvatskoj i jedno od najvećih i najvrednijih prebivališta ptica močvarica u Europi.

Šibenčani u novoj godini poručuju da se moramo brinuti za okoliš POTPORE Udrugama za zaštitu okoliša i prirode Županija daje 300.000 kn